Áder szerint már evidencia, ami korábban nem volt az

A visegrádi csoport (V4) jelentős mértékben segítette, hogy Európa, az EU mára kijózanodjon, és több, a migrációs válsággal kapcsolatos megállapítás mindenkinek evidencia legyen - mondta Áder János köztársasági elnök, miután lengyel kollégájával egyeztetett a budapesti Sándor-palotában.

Az államfő a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: "függetlenül attól, hogy milyen megállapodás születik vagy nem születik éppen ezekben a percekben Brüsszelben", ma már nem kérdés, ami fél éve még nem volt evidencia mindenkinek, hogy a migrációs válság nemcsak humanitárius, hanem bűnügyi és nemzetbiztonsági probléma is egyszerre.
Ma már az is evidencia európai politikai körökben, hogy Európa határait meg kell védeni, a migrációs hullámot Európa határainál fel kell tartóztatni - hangsúlyozta.

Áder János kérdésre kifejtette: az elmúlt időben jellemző hezitálásnak, tétovázásnak be kell fejeződnie, és ezt az EU legtöbb politikusa most már belátja.

Ha a problémát nem egészében látják, akkor sosem találják meg a megoldást - magyarázta.
Közölte: a késlekedés súlyos milliárdokkal gyarapította az embercsempészek számláit, hiszen "ma sajnos hatalmas üzlet szerencsétlen emberek sorsából meggazdagodni", így az embercsempészek minden megtesznek, hogy új útvonalakat találjanak.Ezért kell az egységes uniós fellépés, nincs idő további halogatásra - mutatott rá.

Áder János szerint ma már nemcsak az EU-nak kell a megoldáson gondolkodnia, hanem más országoknak is. Megeshet, hogy akár még évekig kell embereknek menekülttáborokban lakniuk, mert nem térhetnek vissza a szülőföldjükre, ezért elfogadhatatlan, hogy a menekültügyi ellátás költségei csökkenjenek - hangoztatta.

Úgy látja, rövid távon a probléma a menekültek ellátása, hosszú távon pedig a térség újjáépítése.
Mindebben nem csak az EU forrásaira kell számítani, az Egyesült Államok és a gazdag arab országok forrásaira is biztosan szükség lesz - mondta. Hozzáfűzte: minél előbb hozzák meg a szükséges döntéseket, annál hamarabb csökkenthetik az emberek szenvedését.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök arról beszélt, hogy a migrációs válság jelenleg az EU legkomolyabb problémája, a legfontosabb megoldandó kérdés. Ha nem születnek konkrét döntések, csak tovább mélyül a válság.
Fontos, hogy a szabadság, a schengeni övezet biztonsága megmaradjon Európában, és ez csak akkor lehetséges, ha az EU konkrét, határozott lépéseket tesz - mondta.

Az Európai Tanács mai ülésével kapcsolatban a lengyel államfő közölte: konkrét megoldásoknak, döntéseknek kell születniük, meg kell erősíteni az EU külső határait, pénzügyi segítséget kell nyújtani Görögországnak, hiszen jelenleg ott van a legtöbb menekült, valamint azokat az országokat is segíteni kell, ahol a menekülttáborokban szíriai menekültek vannak.
Emellett az is lényeges, hogy az embercsempészekkel le kell számolni - tette hozzá Andrzej Duda.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.