Áder professzort csinált Mocsai Lajosból

A köztársasági elnök kinevezte Mocsai Lajost egyetemi tanárrá, így a doktori címmel sem rendelkező kézilabdaedző, a Testnevelési Egyetem vitatott körülmények között kinevezett rektora augusztus tizedikétől már hivatalosan is professzornak nevezheti magát. 

Az információ a Magyar Közlöny augusztus 12-i számából származik, amelyben az olvasható: az államfő a Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés c) pontja, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 27. § (3) bekezdése alapján Mocsai Lajost augusztus 10-vel nevezte ki egyetemi tanárrá, méghozzá Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének a javaslatára.

Mocsai Lajos
Mocsai Lajos
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Ez a hír megerősíti azt a Debrecenben szárnyra kapott híresztelést, miszerint Mocsai Lajosnak azért volt szüksége a nagy botrányt kiváltó díszdoktori címre a Debreceni Egyetemtől, hogy ezzel plusz pontokat szerezhessen a professzori kinevezését illetően.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) ugyanis az idén nem támogatta a kinevezését, legalábbis a nem támogatott jelöltek között szerepelt az E3137 kódszámú pályázó, aki információink szerint Mocsai Lajos volt, hiszen beazonosítható a Kerezsi Endre- és a Bay Béla-díjról, ráadásul a pályázók közül az E3137 kódszámú volt az egyetlen, aki kutatási területként a sportot jelölte meg.

A Debreceni Egyetem professzorai, tekintélyes tudósai körében azért keltett fölháborodást Mocsai tiszteletbeli doktori címe, mert szerintük azt tudományos munkássága alapján nem érdemelte meg. A botrányt tetézte, hogy az egyetem Mocsai Lajosnak nem sporttudományból, hanem – a bölcsészeti fakultás alá tartozó – neveléstudományból adományozott díszdoktori címet. Az intézmény a sporttudomány ágában nem jogosult díszdoktori címet adományozni, mivel Debrecenben nincsen sporttudományi doktori iskola.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.