Áder néma gyászt hirdetett kedd estére

A köztársasági elnök arra kéri a magyar rádiók és televíziók szerkesztőségeit, hogy kedden, a holokauszt nemzetközi emléknapján este 7 órakor egyperces néma megemlékezéssel adjanak tiszteletet az áldozatoknak.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez hétfőn eljuttatott felhívás szerint az államfő azért kéri a tavalyihoz hasonló gesztusra a médiumokat, mert hiszi, "a 21. század szabad Magyarországának minden felelős polgára egyetért abban, hogy a bűnös politikát folytatók akkori embertelenségét nem szabad a felejtés vagy a közömbösség bűnével tetézni".

Áder János köszönetét és tiszteletét fejezte ki a magyar rádiók és televíziók mindazon szerkesztőségeinek, vezetőinek és tulajdonosainak, akik 2014. január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján Európában is példaértékű összefogással megteremtették a közös emlékezés lehetőségét. Akkor azzal a kéréssel fordult hozzájuk, hogy az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának évfordulóján este 7 órakor néma gyásszal emlékezzenek meg a magyar áldozatokról.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: "a politikai nemzetünknek okozott veszteség mindig jóvátehetetlen és pótolhatatlan", azok a vészterhes idők történelmünk legsötétebb fejezetei közé tartoznak. A deportálások következtében Magyarország polgárainak százezreit fosztották meg hazájuktól, életüktől, és ők azok közé tartoztak, akiket "az állami szintre emelt gyűlölet, kirekesztés és a kollektív üldözés terrorgépezete tett a 20. század történelmének vértanúivá" - fogalmazott.

A haláltáborok ártatlan áldozatává lett honfitársaink emléke arra figyelmeztet, hogy a ma élő magyaroknak és minden utánunk jövő nemzedéknek örök időkre szóló erkölcsi feladat testvérként vigyázni egymásra. Soha többé nem jöhet olyan idő, amikor magyar a magyar ellen fordul: ez hazánk 20. századi történelmének egyik legfontosabb tanulsága - mutatott rá.

Áder János ezért azzal a kéréssel fordult a magyar rádiók és televíziók vezetőihez, hogy a tavalyi közös emlékezés példaértékű összefogásából nemes hagyományt teremtve január 27-én este 7 órakor minden évben a műsorfolyamba illesztett egyperces néma megemlékezéssel tisztelegjenek az áldozatok előtt.

"Legyen a közös csend, a közös emlékezés a közösen megadott tisztelet gesztusa, mely nemzetünk minden tagjának összetartozását erősíti" - emelte ki. Hozzátette: történelmünk a legjobb példa arra, hogy ennek hiányában mindig nagy kárt szenvedett az ország, és arról is sok tapasztalatunk van, hogy az összetartozás érzése milyen magasra képes emelni a nemzetet.
Az auschwitz-birkeanui náci koncentrációs tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg katonái szabadították fel. Január 27-ét 2005-ben az ENSZ-közgyűlés a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.