galéria megtekintése

Áder másodszor is elutasította Pásztor István kegyelmi kérvényét

8 komment


Hajba Ferenc

Úgy néz ki, az egykori világválogatott kézilabdázónak fogházba kell vonulnia, bár ügyvédje újabb halasztási kérelmet adott be.

Másodszor is elutasította Pásztor István, volt világválogatott kézilabdázó kegyelmi kérvényét a köztársasági elnök. A sportolót 2011-ben jogerősen nyolc hónap fogházra ítélte a bíróság, mert motorjával Veszprémben a zebrán elütött egy nyolcvanéves férfit, aki életét vesztette. Áder János döntésével jogi szempontból érdekes ügy zárulhat le, bár még mindig nem biztos, hogy Pásztor rövidesen fogházba vonul, hiszen ügyvédje újabb halasztási kérelmet terjesztett elő.

Pásztor István büntetésének végrehajtása három éve csúszik, sokan úgy gondolták, azért, mert a tevékenységéből adódóan sok emberrel baráti kapcsolatot tartó élsportolót más elbírálásban részesítik, mint a többi elítéltet.

Pásztor büntetlen előéletű, s ma is az egyik legnépszerűbb egykori válogatott kézilabdás lakókörnyezetében, Balatonalmádiban, valamint Veszprémben, ahol a juniorok edzője is volt. 2010 szeptemberében azonban motorkerékpárjával legalább 76, legfeljebb 84 kilométeres sebességgel haladt Veszprémben, s a zebrán halálra gázolta a szabályosan közlekedő gyalogost. A szerencsétlen nyolcvanéves férfi agyzúzódást szenvedett, s az ütközésbe belehalt. Pásztor egyébként felkereste a hozzátartozókat, s bocsánatot kért tőlük.

 

Az ügyet gyorsított eljárással tárgyalták, mégpedig szokatlan módon zárt tárgyaláson. Ott főbüntetésként 8 hónap fogházra ítélték a sportolót. A zárt tárgyalás miatt akkor az forgott közszájon Veszprémben, hogy az élsportolót

„ki akarják mosdatni"

a bűncselekményből. Fellebbezés nyomán került az ügy a Veszprémi Törvényszékre, ahol az ügyészség képviselője az ítélet hatályon kívül helyezését kérte. Azzal érvelt, hogy a zárt tárgyalás elrendelésének nem volt valós indoka, s a tanúkat, valamint a szakértőket sem hallgatták meg.

Az elsőfokú bíróság eljárási hibája miatt az ítéletet hatályon kívül helyezték, s új eljárást folytattak le. Végül a neves sportoló jogerősen is 8 hónap fogházbüntetést kapott. Ennek kiszabása után azonban halasztást kért, amit megkapott, majd kegyelmi kérvényt terjesztett elő. Dülkné dr. Pintér Zsuzsanna, a Veszprémi Törvényszék sajtószóvivője szerint az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi főosztálya arról tájékoztatta Pásztort, hogy a kérvény elbírálásáig nem kell megkezdenie a büntetést.

Az általunk megkérdezett jogászok szerint ez merőben szokatlan eljárás, hiszen a kegyelmi kérvénynek nincs halasztó hatálya. A köztársasági elnök a kérelmet elutasította, ám ezt követően Pásztor István és védője újabb kegyelmi kérvényt nyújtott be – ez is kivételes gyakorlatnak számít –, s ennek az elbírálásáig is engedélyezték a végrehajtás megkezdésének elhalasztását. Nemrég ezt a kérvényt is elutasították, s a Veszprémi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja intézkedett az elítélt behívásáról a fogházba.

Az elítélt és védője azonban nemrég újabb halasztási kérelmet nyújtott be. A törvényszék szóvivője szerint az ismételt halasztás viszont csak akkor engedélyezhető, ha Pásztor István betegsége közvetlenül veszélyezteti az életét. Ezt mindenkor az igazságügyi orvosszakértő állapítja meg.

Védője útján megkerestük Pásztor Istvánt. Varga Attila ügyvéd megköszönte a lehetőséget, de közölte: nem élnek a megszólalás lehetőségével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.