Áder a Pásztor-ügyről: Megalázták egész nemzetünket

Megkövette a köztársasági elnök Pásztor Istvánt és a vajdasági magyarokat a "magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult" tüntetők helyett, akik a parlament alakuló ülésének idején - Gaudi Nagy Tamás volt jobbikos képviselő hergelésére - inzultálták a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét. A DK "lájkolja", az MSZP méltatja, az Együtt-PM kevesli Áder János kiállását.
Áder János úgy érezte, meg kell szólalnia
Áder János úgy érezte, meg kell szólalnia
Kovács Attila / MTI

Áder János részben amiatt szólalt fel, mert Pásztor az ő személyes meghívására érkezett az országgyűlés alakuló ülésére, jelenléte pedig - az államfő sajtónyilatkozata szerint - azt üzente mindenkinek, hogy a kisebbségben élő magyarság tagjai fontosnak tartják a magyar nemzethez tartozás kifejezését.

"Akik minden emberi mivoltukból kifordulva megalázták őt, azok valójában a Magyarországon élő kisebbségeket alázták meg, a vajdasági magyarokat, a határon túl élő honfitársainkat - megalázták egész nemzetünket".

Az államfő szerint az eset egyik tanulsága: mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk, hogy még egyszer ilyesmi megtörténjen, de ha mégis megtörténik, az állam késlekedés nélkül, a törvény teljes szigorával sújtson le azokra, akik semmibe veszik az alkotmányos alapelveket.

Áder János tűrhetetlennek nevezte, hogy Magyarországon valakit a magyarságában alázzanak meg fényes nappal, a hatóságok szeme láttára, az Országház előtt. Az ügy harmadik tanulságának a köztársasági elnök azt tartja, hogy minden ilyen esetben félre kell tenni a politikai haszonlesést, a ravaszkodást, méricskélést; "egyetlen erkölcsös cselekedet lehetséges, egy emberként állunk azok mellé, akiket emberi méltóságukban és magyarságukban megaláztak".

MSZP: Áder kimaxolta

Az MSZP elnöke szerint Áder János köztársasági elnök megtette, amit államfőként megtehetett: kemény szavakkal ítélte el a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét ért támadást, Mesterházy Attila szerint azonban a Jobbik vezetőinek is meg kell követniük Pásztor Istvánt. Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője fontosnak tartja, hogy minden politikai erő álljon ki az államfő szavai mellett, tegye egyértelművé, hogy megbocsáthatatlannak tartja az ilyen, indulat vezérelte politizálást. Kövessék meg ezért Pásztor Istvánt a Jobbik vezetői, Vona Gábor elnök és Morvai Krisztina EP-listavezető is - fűzte hozzá. Az MSZP elnöke méltatta Áder János személyes kiállását, és azt írta: egyetért az államfővel, aki szerint minden ilyen esetben félre kell tenni a politikai haszonlesést, ravaszkodást, méricskélést.

DK: Lájk

A Demokratikus Koalíció (DK) Áder János köztársasági elnökhöz méltóan cselekedett azzal, hogy sajtótájékoztatón követte meg Pásztor Istvánt. Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke úgy fogalmazott, bár pártja több kérdésben vitában áll az államfővel, Áder János pénteki nyilatkozatát mégis tiszteletre méltónak tartják. „Ha úgy tetszik, egy like-ot helyeztünk el a köztársasági elnök üzenőfalán" –fogalmazott.

A DK független parlamenti képviselője „új nyilas, szélsőjobboldali provokációnak" nevezte a Pásztor Istvánnal kedden történteket és hangsúlyozta, az ezekhez hasonló esetek miatt nem tudják elfogadni azt Együtt-PM Jobbikkal szembeni vitára felhívó javaslatát. Ez az eset is azt mutatja, ugyanis, hogy egy ilyen vita „leköpéshez és lámpavasra akasztással való fenyegetéshez vezetne" – mondta Molnár Csaba.

Együtt-PM: Snejdernek szabad?

Az Együtt-PM Áder János köztársasági elnök közbenjárását kéri annak érdekében, hogy a jobbikos Sneider Tamás, "aki korábban egy embert a származása miatt bántalmazott", ne lehessen az Országgyűlés alelnöke. Egyetértenek azzal, hogy a legfőbb közjogi méltóság elítélte Pásztor István megtámadását; megengedhetetlennek tartják, hogy a véleményszabadság jegyében sértegessenek és leköpjenek egy másik embert, főképpen egy olyat, aki évek óta a határon túli magyarok képviseletének szenteli az életét. 

Így ítél el a Jobbik

A Jobbik, a párt elnöksége és EP-listavezetője is két sajtótájékoztató, három közlemény és számtalan médiaszereplés során ítélte el a Pásztor Istvánt ért gyalázatos inzultust - közölte Dúró Dóra szóvivő pénteken az MTI-vel.  A szóvivő arra reagált, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint a Jobbik vezetőinek is meg kell követniük Pásztor Istvánt. Dúró Dóra azt írta: ha az MSZP elnöke "végre felébredne Csipkerózsika-álmából" és visszanézné az elmúlt napok híreit, akkor "bizonyára meglepve tapasztalná", hogy ez több fórumon is megtörtént. A Jobbik álszentnek tartja a baloldal viselkedését, arra hivatkozva, hogy 2004. december 5. előtt az MSZP még épp a határon túli magyarok ellen uszított, EP-listavezetőjük, Szanyi Tibor pedig még 2010-ben is nemmel szavazott a határon túliak kettős állampolgárságára. Dúró Dóra arra szólította fel Mesterházy Attilát, hogy inkább próbálja meg tisztázni egykori elnökhelyettesének, Simon Gábornak gyanús százmillióit, kampányfőnökének, Molnár Zsoltnak eltitkolt múltját vagy épp "jobbkezének", Velez Árpádnak kiszivárgott hangfelvételét, amelyből kiderül, hogy a választási eredményt csak a "haverok kifizetésére" kívánták felhasználni.

Köpködők

Ahogy arról már beszámoltunk, az Országgyűlés alakuló ülése idején Gaudi-Nagy Tamás a Kossuth Lajos téren a földtörvény ellen tüntetett, majd amikor észrevette Pásztor Istvánt, elkezdett neki üzengetni a megafonban. Pásztor Istvánhoz ekkor egyre több tüntető szaladt oda, főleg nők állták körbe, szidalmazták, bolseviknak nevezték, lökdösték és többen arcon köpték.

A Kossuth téren történteket nemcsak Pásztor nevezte gyalázatosnak, de a - cicás kampánya óta mérsékelt szerepben tetszelgő - Jobbik is elhatárolódott a Gaudi-Nagy által szervezett tüntetésen történtektől, elítélve "a gyalázatos inzultust",és közölték, hogy szakítanak Gaudi-Naggyal.

Pásztor István a Ma Reggel című műsorban arról beszélt, nem tesz feljelentést, amiért szidalmazták és leköpdösték, azt viszont meglepőnek nevezte, hogy a Kossuth téren senki nem volt, aki meg tudta volna védeni az inzultustól (a rendőrség viszont utóbb nyomozást indított), Gaudi-Nagy kirohanására pedig Pásztor István úgy reagált, nem ijed meg tőle, korábban találkozott már más "bitangokkal" is, és tőlük sem félt, mert harcedzett ember.

A szélsőséges ex-képviselő gerjesztette botrány miatt a Fidesz is besokallt, és a történtek elítélésére szólította fel Vona Gábort. Mindennek ellenére Gaudi-Nagy Tamás nemhogy nem kért bocsánatot, de hazaárulónak nevezte Pásztort, aki szerinte megérdemelte, hogy leköpték, sőt ennél is tovább merészkedett: "örüljön, hogy ennyivel megúszta, mert a hazaárulók a lámpavason szoktak lógni".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.