galéria megtekintése

Óvják az adataikat is a betegek!

2 komment


Danó Anna

Tiltakozó levelek írására buzdít Alexin Zoltán. Az adatvédelmi szakértő szerint annak, aki nem ért egyet azzal, hogy az állam megszerezze és megőrizze egészségügyi ellátásának adatait, ideje tennie ez ellen.

Azt javasolja, mindenki forduljon panasszal az alapvető jogok biztosához, arra biztatva Székely Lászlót, hogy a szabályozás megsemmisítését kérje az Alkotmánybíróságtól.

A szakértő szerint kifogásolható, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működésével kapcsolatos törvény az év elején úgy lépett hatályba, hogy az Emmi csak nemrég bocsátotta véleményezésre az első rendelettervezetet. Ez arra kötelezi az állami szolgáltatókat, hogy a beteg látogatásakor egy órán belül töltsék fel a központi adatbázisba a keletkező egészségügyi adatokat. Alexin kifogásolja, hogy az állampolgároknak ez ellen nincs tiltakozási lehetőségük.

Az adatok eléréséhez nincs szükség a beteg jelenlétére sem, ami sérti az emberi méltóságot. A készülő jogszabály a betegeknek annyi jogot ad, hogy az adateléréseket szabályozhatják, ám ennek feltétele az ügyfélkapu-hozzáférés. Ezzel kétmillióan rendelkeznek, a többieknek a kormányablakban kellene sorban állniuk. Ez pedig teljesen életszerűtlen.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.