Két nap alatt tényleg bárki lehet határrendész?

Most Békésben két nap alatt bárki lehet határrendészeti járőr – legalábbis a Nemzeti Munkaügyi Hivatal egy hirdetése szerint. Itt azonban valaki nagyon elrontott valamit, mert ez így biztosan nem megy.

Nyolc általánossal várnak jelentkezőket határrendészeti járőrnek a Vastagbőr.hu által fellelt hirdetés szerint. Túl nagy követelményeket tehát – a portál szerint talán a migrációs válsághelyzet okán – nem támasztanak, ráadásul szinte azonnal munkába is állhatnak a jelentkezők.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján jelent meg, hogy Békés megyében „határrendészeti rendőr (járőr)" kerestetik. A megkívánt iskolai végzettség pedig tényleg a nyolc általános. A munkáért egyébként havi bruttó 135 ezret kínálnak, ami nem túl sok. Ahhoz képest viszont, hogy a garantált szakmunkás bérminimum 129 ezer, nem is olyan kevés, hiszen itt semmiféle képzettséget nem várnak el, de még kötelező egészségügyi vagy pszichológiai alkalmassági vizsgálatra sem utalnak.

A hirdetés két napja jelent meg, s március 23-án már állásegyezetésre  várják az érdeklődőket a szarvasi kirendeltségen, de az nem derül ki, hogy milyen kirendeltségről van szó. A megadott címen a polgármesteri hivatal, a járási kormányhivatal és az okmányiroda található, míg katonai vagy rendőrségi létesítménynek ott nyoma sincs.

A munkavégzésre megjelölt helyszínből azonban kiderül, hogy talán a katonaság keres 25 embert, mert őket Békéscsabán  foglalkoztatnák. A hirdetésben szereplő helyen ugyanis a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság katonai igazgatási és érdekvédelmi irodája működik.

Az egész történet egyébként több sebből vérzik. Az első mindjárt az, hogy a jelentkező az egyeztetés után két nappal már munkába is állhat. Ez akkor is elég abszurd, ha a tevékenységet a hirdető betanított munkának minősíti. Ennyi felkészítés után talán még egy bolti árufeltöltőt sem minősítenek „bevethetőnek".

Ennél is nagyobb baj, hogy határrendész elvileg csak az lehet, aki megszerezte az e feladatok ellátására jogosító bizonyítványt. Ehhez a kétéves képzés követelményeinek teljesítését igazoló bizonyítványra van szükség. Érettségi nélkül különben oda nem iskoláznak be senkit.

További sajátossága a történetnek, hogy a „betanított" határrendészeti járőrt a munka törvénykönyve (Mt.) alapján foglalkoztatnák – legalábbis a munkaügyi hivatal honlapján ez olvasható. Csakhogy az Mt. kizárólag a civil munkavállalók esetében alkalmazható.

Ha viszont a „határrendészeti rendőr (járőr)" nem kerül hivatásos állományba – amelynek tagjaira a szolgálati törvény vonatkozik –, nem intézkedhet, s nem viselhet fegyvert. Vagyis: járőrként sem dolgozhat. Így azután a tudja fene, miről szól a hirdetés.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.