galéria megtekintése

Abszurd húzással próbál kieveckélni a kormány csapdájából a Klik

9 komment


Spirk József

Hiába lázadoztak tanárok és diákok a Klebelsberg Központban megtestesült kormányzati oktatáspolitika ellen, az egyeztetésekre létrehozott köznevelési kerekasztal nyolcadik ülése után a kormány bejelentette, teljes államosítás lesz a közoktatásban. A kormány tavasszal hirtelen a vegyes szerkezetű iskolafenntartási modellben látta meg a legsúlyosabb működési problémát, ezért úgy döntött: az önkormányzatoktól elveszik még az épületek karbantartását is. A Klik viszont most épp az önkormányzatok cégeit próbálja behálózni, hogy végezzék továbbra is ugyanazokat a feladatokat, mint eddig, csak most Klebelsberg-színekben.

Lázár János április végén bejelentette: megbukott a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modell, egyértelmű viszonyokat kell kialakítani a közoktatásban.

forrás: Lang Róbert / Mediaworks

A kormányzat számára az egyértelműség abból állt, hogy továbbra is megtartotta a sokat támadott Kliket, az önkormányzatokat teljes egészében kiszorította az iskolákból. A totális államosítás jegyében a működtetési feladatokat átruházták az 56 újonnan létrehozott tankerületi Klik-központra.

 

A Klik előtt így két lehetőség állt: 

- az önkormányzati cégekkel hasonló profilú cégeket hoznak létre, ami országos szinten rengeteg pénzbe kerülne

- ugyanazokat az önkormányzati cégeket bízzák meg, csak kihagyják a szerződésből az önkormányzatokat.

A jelek szerint az utóbbit választották.

A Népszabadság Online több helyről megerősített információi szerint a tankerületi klikes vezetők az utóbbi napokban szóban puhatolóztak az önkormányzatoknál, és megpróbálták rábeszélni a polgármestereket, hogy cégeikkel továbbra is működtessék a korábban hozzájuk tartozó iskolákat.

A közoktatási intézmények fenntartására, karbantartására a nagyobb önkormányzatok hagyományosan önálló cégeket alapítottak. A többnyire Gazdasági Működtető-Ellátó Szervezet, rövidítve Gamesz néven működő egységeket az általános iskolák teljes államosításáról szóló döntés után sem lehetett megszüntetni, mert az önkormányzati óvodákban, bölcsődékben adódó javításokat, szerelési munkákat is ők végezték. És a jelek szerint - államosítás ide vagy oda - ez a jövőben így maradhat.

A 2015 végén, 2016 elején kitört "kockásinges" tiltakozó akciók jelentős része a Klik működésével és a központosítással kapcsolatban fogalmazott meg kritikákat. A civil mozgalom feléledésével párhuzamosan számos nagyobb fideszes vezetésű önkormányzat is lobbizni kezdett, hogy azok a budapesti kerületek és vidéki városok, amelyek kérik, kapják vissza az iskolákat. A kormányzati oktatáspolitikusok a két központosítás-ellenes mozgalmat össze is mosták. Forrásaink szerint a teljes államosítást hozó kormányzati döntés megszületésébe az is belejátszott, hogy a legszűkebb döntéshozói körben arról beszéltek, hogy a kockásingesek legaktívabb csoportjai éppen a vegyes fenntartású közoktatási intézményekben alakultak ki, ezért politikailag is sem lenne szerencsés a rendszer fenntartása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.