galéria megtekintése

Ablak a szegénységre

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 04. számában
jelent meg.

Népszabadság

Nyár elején az Ökoszolgálat Alapítvány a fenti elnevezéssel szociális szigetelési programba kezdett. Egy korábbi kezdeményezését továbbfejlesztve ezúttal arra vállalkozott, hogy önkéntesek közreműködésével rászoruló családok nyílászáróit újítják fel négy városban, előbb Budapesten, majd Pécsett, Szegeden és Miskolcon.

 A Norvég Civil Támogatási Alap által felkarolt kezdeményezéssel kezdetben huszonöt családot segítenek, ám ha sikerül további adományokat gyűjteni, a kedvezményezettek száma tovább növekedhet.

Két fővárosi kerületben kezdődött el a munka
Két fővárosi kerületben kezdődött el a munka
Szabó Gyula

Az akciót ismertető tájékoztatón emlékeztetőül elhangzott a köztudott tény: a magyar lakosság harminc százaléka szegénységben él, és életkörülményeik sajnos folyamatosan romlanak. Sok háztartás alapvető anyagi gondokkal küzd, képtelen közműszámláit fizetni, s mire beköszönt a tél, a családok egyetlen helyiséget fűtve igyekeznek átvészelni a telet. Az is jól ismert, hogy a belvárosi házak tekintélyes része száz évnél idősebb, többségük rosszul szigetelt, felújításra szorul. Sok lakás az ott lakók anyagi helyzete miatt ugyancsak rossz állapotban van, a 40-50 éve készült ajtókon és ablakokon keresztül elszökik a meleg. Őket tekintik az Ablak a szegénységre program célcsoportjának, ezért a fővárosban olyan VII. és VIII. kerületi lakásokban fogtak neki a munkának, ahol alacsony jövedelmű, tartósan munkanélküli, közfoglalkoztatott vagy gyermeküket egyedül nevelő személyek élnek.

 

Az Ökoszolgálat – amely negyedszázada az ország első lakossági környezeti tanácsadó irodájaként kezdte meg működését – hét éve vesz részt a városi lakások ablakainak szigetelésében. Környezeti szempontból ugyanis ezt tartják az energiatakarékosság egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módjának, mivel ott, ahol ez megtörténik, a fűtésszámla legalább 10-15 százalékkal csökken. – Budapesten, Pécsett, Miskolcon és Szegeden nehéz körülmények között élő családok nyílászáróit szigeteljük le önkéntesek bevonásával. Munkatársaink viszik a helyszínre a nútmaró gépeket és a szigetelőanyagot, és gondoskodnak az önkéntesek betanításáról is – mondta el Szabó Gyula, az alapítvány igazgatója.

A program kedvezményezettjei –akiknek kiválasztásában a Magyar Szegénységellenes Hálózat tagjai működtek közre – további segítséget, afféle ökotréninget is kapnak.Elmondják nekik, miként tehető háztartásuk olcsóbbá és környezettudatosabbá, és ehhez ajándékként vegyszermentes, környezetbarát tisztítószereket, mosószódát, citromsavat, illetve egy háztartási zöldpraktikákat tartalmazó „kisokost” is kapnak.

– A cél a gyakorlati segítségen túl a társadalmi szolidaritás erősítése, illetve a környezetbarát életmód népszerűsítése. Fontos, hogy az emberek lássák: nem csak a tehetősebbek lehetnek tudatosak, ha környezeti kérdésekről van szó. Ráadásul azoknak, akiknek minden fillér kiadást meg kell gondolniuk, a legkisebb megtakarítás különösen jól jön – hangsúlyozta az igazgató. Aki segíteni szeretne, legegyszerűbben ezen a honlapon juttathatja el adományát. (Cs. K.)

 A cikk a Népszabadság Jótett-oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a Telenor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.