galéria megtekintése

Csaknem 20 fős lehetett Abdeslam budapesti csapata

24 komment

F. GY. A.

A párizsi és a brüsszeli terrortámadás elkövetői logisztikai bázisként használták Magyarországot – derült ki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.

Kósa Lajos, a parlamenti bizottság fideszes elnöke zárt ajtók mögött a hatóságok képviselőinek meghallgatása után közölte: a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokat végrehajtó Salah Abdeslam csapata a belga és francia jogsegélykérelem alapján lefolytatott magyarországi nyomozás adatai szerint 15-18 fős lehetett, és közel ugyanennyien segítették őket. Szerinte teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a migránsáradattal több ilyen csoport is érkezhetett Magyarországra.

Párizs tavaly novemberben a terrortámadás másnapján 
fotó: Veres Viktor

Kósa szerint az eddigi nyomozás bebizonyította, hogy egyetlen migráns sem érkezik tájékozatlanul, tisztában vannak a jogi lehetőségeikkel, az egyes országok eljárási rendjével és azok kiskapuival. Okostelefonokon keresztül pedig képesek kapcsolatot tartani egymással és az őket segítő szervezetekkel. Kósa jogosnak nevezte a rendőrség azon igényét, hogy valamilyen módon szabályozni kell a név nélkül vásárolható mobiltelefon-előfizetéseket.

 

Később arról beszélt, hogy bár szerinte a segélyszervezetek többsége jóhiszemű, de nem kizárt, hogy „szándékos beépülés is történt a terroristák részéről”. Kósa szerint a Terrorelhárítási Központ nem hibázott. Szerinte a párizsi és a brüsszeli merényletek nagy valószínűséggel megelőzhetőek lettek volna, ha a terrorelhárítással foglalkozó észak-atlanti biztonsági szolgálatok együttműködése teljes.

Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke szerint viszont nem hangzott el új, érdemleges információ a bizottság előtt a Magyar Idők keddi és szerdai cikkében megjelentekhez képest. Úgy vélte, hogy a kormánypárti képviselők kampányrendezvénnyé silányították a testület ülését. Számára ezt bizonyítja, hogy az ügyben illetékes miniszterek és a TEK vezetője nem jelent meg a bizottsági ülésen.

Harangozó szerint a terrortámadások megelőzéséhez már az is elég lett volna, ha a magyar hatóságok betartják a magyar törvényeket. Az egyik terrorista ugyanis hat hónapig idegenrendészeti őrizetben lehetett volna, de pár hét után kiengedték. Azonnal el is tűnt a magyar hatóságok elől.

Harangozó Tamáshoz hasonlóan Vadai Ágnes (DK) is úgy fogalmazott lapunknak, hogy a kérdései többségére nem kapott választ, illetve a válaszok sem nem voltak meggyőzőek, sem nem voltak hihetőek bizonyos esetekben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.