Történelmi adócsökkentést ígér a kormány

Kit mennyire adóztatna meg a Bajnai-kormány, illetve a szocialista, a konzervatív és a liberális frakció? Az adórendszer átalakításáról tartott keddi parlamenti vitából kiderült. Új ötletek és régi lemezek - összefoglaló.

A kormány az adórendszer olyan átalakítását tartja helyesnek, ami a foglalkoztatást támogatja, a munkát, a többletteljesítményt ösztönzi - mondta Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár expozéjában, kedden a parlamentben. Hozzátette: a kormány két évtizede nem látott mértékű adó-, és járulékcsökkentést hajt végre az élőmunka terhelésében.

Jövőre könnyebb lesz

Az államtitkár közölte: a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokban és a vagyonadóról szóló törvényjavaslatban szereplő intézkedések azon része, amely a vállalkozások versenyképességének növekedését, a válság hatásainak enyhítését célozza, már a kihirdetést követő napon hatályba lép. A javaslatok többsége azonban 2010-ben lép hatályba - tette hozzá. Kiemelte: az adómérséklés idén és jövőre mind a személyi jövedelemadó rendszerben, mind pedig a munkáltató által fizetett járulékoknál megtörténik. Jövőre minden jövedelemre kiterjed a 2009. július elsejétől bevezetett öt százalékpontos munkáltatói járulékcsökkenés - közölte. A személyi jövedelemadóban az adó alapja jelentősen átalakul, ugyanis jövőre bekerül az összevont adóalapba a bruttó jövedelmek mellett a munkáltatói, a kifizetői járulék, illetve az eho. Hangsúlyozta: jövőre az alsó adókulcs 18 helyett 17 százalék lesz, a sávhatár 1,9 millióról 5 millió forintra változik, efölött 32 százalék lesz az adókulcs, miközben megszűnik a 4 százalékos szolidaritási adó.

Különadó nélkül

Mint mondta, a személyi jövedelemadózás sávhatárának jelentős emelésével 2010-ben az adózók több mint 90 százaléka az alsó, 17 százalékra javasolt adókulcs szerint fog adózni. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: a vállalkozásoknál jövőre megszűnik a 4 százalékos különadó, és egyszerűsítési célból a magánszemélyek különadója beépül a személyi jövedelemadóba. Mint mondta, a társasági adó kulcsa 19 százalék lesz.

Megnyirbált kedvezmények

A cafetéria rendszerben a kormány jelenlegi javaslata szerint 32 százalékos kulcs alá kerülnek az üdülési csekkek, a helyi utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű és nem iskolarendszerű képzés, valamint a meleg étkeztetéshez való hozzájárulás - közölte. Hozzátette: a kormány szándéka szerint a juttatásoknak azon köre maradna adómentes, amelyek biztosítása szociális alapon történik. Katona Tamás azt mondta: a kormány azzal számol, hogy a kifizetők által adómentes juttatásként adott, egyéb személyi jellegű ráfordítások nem csökkennek majd. Közölte azt is: az szja adókedvezmények zöme megszűnik. A 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás 27 százalékra emelkedik, az eva adókulcsa pedig 25 százalékról 30 százalékra emelkedik.

Viszlát, offshore

Az államtitkár kiemelte: a kormány szigorítani akarja az adóparadicsomba vitt jövedelmek adóztatását, ezért szerinte indokolt módosítani az adóparadicsomokban alapított, ellenőrzött külföldi társaságok fogalmát. Hozzátette: ez év végéig még kedvezményesen visszahozható a külföldön tartott jövedelem, jövőre azonban már nem csak a jövedelem, de a korábbi években felhalmozott vagyon is adókötelessé válik.

Gazdagokat a közösbe

Az államtitkár beszélt a tervezett vagyonadóról is. Mint mondta, a vagyonadót a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagyértékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetnék ki. A 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében 50 millió forintig 0,35 százalék, ezen érték felett pedig 0,5 százalék lenne az adó - mondta. Hozzátette azt is: az idősek és a rokkantnyugdíjasok az általuk lakott lakás után 10 millió forintos adóalap-mentességben részesülnek, valamint a gyermekek számától függő adókedvezményt vehetnek igénybe a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok.

Majd az APEH

Katona Tamás úgy fogalmazott: a kormány most nem tervez változást az iparűzési adózásban, ugyanakkor beszedését az adóhatóság átveszi a helyi önkormányzatoktól. Az államtitkár az expozéban szólt arról is: az élőmunkaterhek csökkentésének forrásához járul hozzá a benzin és alkoholtermékek jövedéki adójának tízszázalékos emelése.

MSZP: hosszabb távra alapozunk

Az MSZP szerint a versenyképességet hosszabb távon megalapozó változtatásokra van szükség - mondta Kovács Tibor (MSZP) kedden a parlamentben. A feladat a válságkezelés és a növekedés feltételeinek megteremtése, ebből a szempontból van jelentősége az adórendszernek, mert segítheti a vállalkozásokat, hogy versenyképesek legyenek - vélekedett a szocialista vezérszónok a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról és a vagyonadóról szóló törvényjavaslat együttes általános vitájában.

'Történelmi jelentőségű'

Kovács Tibor szerint elsődleges cél, hogy a 2010-től csökkenjenek a foglalkoztatás terhei, ami lényegesen könnyítheti a munkahelyek megtartását. A kormánypárti politikus szerint a törvényjavaslat történelmi jelentőségű változtatásokat tartalmaz, hiszen az elmúlt 20 évben nem volt példa ilyen jelentős átalakításra, az adóterhek csökkentésére. A képviselő a részletekről szólva elmondta: 2010. január 1-től változik a személyi jövedelemadó összevont adóalapja, ez a változtatás azért történik, hogy a munkavállalók egyértelműen láthassák a foglalkozatásuk mennyibe kerül a munkaadónak. Hozzátette: a jelenlegi 1 millió 250 ezer forintról 3 millió 200 ezer forintra növekszik az adójóváírás felső határa. Ennek eredményeként az átlagkereset környékén dolgozók havi 15-16 ezer forinttal vihetnek többet haza - jegyezte meg.

'Megrövidítik az államot'

Kovács Tibor beszámolt arról, hogy az egyensúly megteremtése érdekében jövőre nő a jövedéki adó, szűkülnek vagy megszűnnek kedvezmények, ezért kell a vagyonok után adózni. Úgy vélte, a munkáltatói juttatások mostani rendszere mindenképpen megrövidíti az államot, mivel nagyon sok cég úgy veszi fel az alkalmazottakat, hogy alacsony fizetés mellett, magas adómentes juttatásokat biztosít számukra.

Drágulhat a benzin

Kovács Tibor a cafetéria rendszer átalakításáról azt mondta, ezek a juttatások a kormány javaslata szerint 400 ezer forintig 32 százalékos adókulcs alá tartoznak majd. Megjegyezte ugyanakkor: az MSZP megvárja milyen megállapodás születik az Országos érdekegyeztető Tanácsban. A jövedéki adó emeléséről szólva úgy vélte, a gázolaj és a benzin mintegy 7 forinttal drágulhat majd, de még így is olcsóbb lesz Magyarországon, mint a környező országokban. Kovács Tibor szerint a vagyonadó a 4,2 millió forintos lakásállományból 250 ezret érinthet. Hangsúlyozta, hogy ennek az adónak a terve a Fidesz programjában is benne van, és számos, az ellenzéki párt által vezetett településen ma is létezik. Hozzátette: a vagyonadó nem jelentene dupla adóztatást, az önkormányzatoknak befizetett ingatlanadó levonható lenne belőle.

Fidesz: átláthatatlan és bonyolult

A jövő évi adótörvény-javaslat átláthatatlan, bonyolult, tele van ellentmondásokkal, nehezíti a vállalkozások és a családok helyzetét - mondta Tállai András (Fidesz) a jövő évi adótörvények és a vagyonadóról szóló előterjesztés keddi parlamenti vitájában. Az ellenzéki politikus szerint a javaslat nem keresi a kiutat a válságból, nem növeli a vállalkozások versenyképességét, a munkahelyek megtartásában nem jelent érdemi segítséget. Tállai András szerint totális hiteltelenség jellemzi a kormánypártokat az adótörvények tekintetében.

'Hihetetlenül ötletesek'

Az új adónemek bevezetésében és adók emelésében hihetetlen ötletesek és bátrak voltak - közölte a kormánypárti képviselőknek címezve szavait, hozzátéve: ennek az adópolitikának az lett a következménye, hogy Magyarország teljes egészében versenyképtelen az Európai Unióban. Úgy vélte, a miniszterelnök, a jegybankelnök és a pénzügyminiszter offshore cégei is azt jelzik, hogy elégedetlenek a magyar adórendszerrel. "A Bajnai-kormány teljes egészében hiteltelen adóügyben. Aki nem Magyarországon adózza le a jövedelmét, az ne álljon a parlament elé, és ne mondja azt, hogy uraim, ilyen és ilyen adótörvényt szeretnénk" - fogalmazott.

Rosszabbul fogunk élni

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról és a vagyonadóról szóló törvényjavaslat együttes általános vitájában a képviselő azt mondta, nem igaz, hogy csökkeni fognak az adók. Tállai András az úgynevezett szuperbruttósításról közölte, a jövőben a társadalombiztosítási járulék a bruttó bérhez lesz csatolva, és a tb-járulék után is adót kell fizetni, ezzel pedig automatikusan megemelkedik az adóztatás szintje és könnyedén lehet sávot emelni. Az ellenzéki politikus szerint a társadalom 90 százaléka biztosan rosszabbul fog élni. Utalt azokra, akiknek elvonták a 13. havi nyugdíját, a közszférában dolgozókra, akiknek a 13. havi fizetése szűnt meg, illetve a munkanélküliekre, valamint azokra is, akik minimálbért keresnek és nem adóznak utána.

Jöjjön egy olyan erő

Tállai András kitért arra, hogy szerinte az MSZP-frakció nem fogta fel az európai parlamenti választás eredményét, mindent úgy csinál, mintha ezt az országot továbbra is nagy többséggel az SZDSZ-szel együtt irányítaná. Ha lett volna önkritikájuk, akkor azt mondták volna, hogy ezt az adótörvényt visszavonják, és jöjjön egy olyan politikai erő, amelynek jelentős társadalmi támogatottsága van - fűzte hozzá.

Sokkos állapotban

Mádi László, a Fidesz másik vezérszónoka a vagyonadóról szólva hiányolta az azzal kapcsolatos hatástanulmányokat. Az előterjesztést úgy jellemezte: előkészítetlen, végiggondolatlan és végrehajthatatlan jogszabály. Elmondta, hogy egyes elemzők szerint a lakások 5, más elemzők szerint 10 százalékát fogja érinteni a vagyonadó. Ugyancsak szakértőkre hivatkozva hozzátette: a mellékletben található értékek nem alkalmasak az ingatlan valós értékének megállapítására. Arra hívta fel a figyelmet, hogy egy agglomerációban lévő kistelepülésen és egy határ menti, elszegényedett kistelepülésen nem ugyanazok az árak. Mádi László szerint ez az adó újabb terhet tesz a sokkos állapotban lévő ingatlanpiacra, amely eddig is megszenvedte a kormány intézkedéseit. Utalt arra, hogy júliustól a szocpol és a támogatott lakáshitel is megszűnik.

SZDSZ: adót minden ingatlanra

Az SZDSZ a vagyonadó kiterjesztését javasolja minden ingatlanra, beleértve a vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokat is - mondta Kóka János (SZDSZ) a jövő évi adótörvények és a vagyonadóról szóló előterjesztés keddi parlamenti vitájában. Hozzátette: ennek a lépésnek lenne igazi gazdaságélénkítő hatása, mivel az "alvó ingatlanokat" visszavezetné a piacra, és csökkenthetné az ingatlanárakat is. Megjegyezte: a kormány szándéka az, hogy a nagyértékű vagyontárgyak megadóztatásával szedjen be az állam 40-50 milliárd forintot, és a másik oldalon, ezzel párhuzamosan, 250-300 milliárd forintot engedjen el személyi jövedelemadó, illetve társadalombiztosítási járulék tekintetében.

Adják össze

A liberális párt azt is javasolja, hogy a vagyonadó legyen leírható a magánszemélyeknél a személyi jövedelemadóból, a vállalkozásoknál pedig a helyi iparűzési adóból - emelte ki. Kóka János közölte: javasolják az egyenként 30 millió forint alatti, egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok értékének valamilyen módon történő összeadását. Az SZDSZ szerint a helyi gazdálkodás segítése érdekében az önkormányzatokhoz kell kerülnie a vagyonadóból származó bevételnek - hangsúlyozta. Elmondta: az SZDSZ - összhangban a Reformszövetség ajánlásával -2011-től javasolja a 17 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs felső határának 15 millió forintra emelését. Az SZDSZ szerint a járulékokat úgy kell összevonni, hogy maradjon meg önállóan a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulék - mondta a frakcióvezető.

Egészségügyi bérletet

Az egészségügyi hozzájárulás eltörlésével párhuzamosan a párt egy egészségügyi bérlet bevezetését javasolja, aminek díja a minimálbér után fizetendő egészségbiztosítási járuléknál kezdetben alacsonyabb lenne - jelentette ki. Javasolják a valódi szuperbruttósítást, valamint az inaktívak juttatásainak bruttósítását is. Kóka János elmondta: az SZDSZ több módosító javaslatot nyújt be a törvényjavaslatokhoz, hogy jobbá, igazságosabbá, egyszerűbbé váljon a rendszer. Kóka János közölte: Magyarország csak akkor tud kilábalni a válságból, ha csökkenti a kormány a vállalkozásokra és a polgárokra nehezedő terheket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.