A tömegbe lövetést hiányolta a fideszes képviselő 2006-ban

Akár a fegyverüket is használhatták volna a rendőrök az MTV székház ostrománál, derül ki egy eredetileg titkosított, ám most nyilvánosságra hozott bizottsági jegyzőkönyvből, közli honlapján az ATV.

Nyitray András fideszes képviselő erre vonatkozó mondatai az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának, illetve nemzetbiztonsági bizottságának közös ülésén hangzottak el, ahol Szilvásy György nemzetbiztonsági minisztert, az igazságügyi és rendészeti tárcát irányító Petrétei Józsefet, illetve az országos rendőrfőkapitány helyettesét, Szabadfi Árpádot hallgatták meg. A két bizottság tagjai az MTV székházának ostroma után gyűltek össze. A Fidesz politikusai sokkal barátságosabbak voltak akkoriban a rendőrökkel szemben, mint azt követően.

Nyitray András - aki ma a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke - nagyon kemény és határozott álláspontot képviselt. Azt az utasítást kérte számon a két miniszteren, hogy a rendőrök nem használhattak fegyvert. Nyitray azt firtatta, hogy ez egy külön extra utasítás volt-e az adott helyen, az adott napon. „Mert egyébként ez egy képtelenség. A szolgálatban lévő rendőr az egyik olyan, aki egyébként, ha az ő életét és testi épségét fenyegető veszéllyel találja magát szemben, minden külön engedély nélkül használhatja a fegyverét", fejtegette Nyitray.

Hozzátette, „isteni szerencse, hogy ott nem halt meg egy-két rendőr, meg egy-két nem rendőr is, hozzáteszem, mert ott össze-vissza hajigálták a köveket. Ha ez nem elég jog arra, hogy valaki használja a fegyverét, akkor itt nagy baj van". Aztán Nyitray azért vonta felelősségre az erőszakszervezeteket, hogy az MTV székházában tartózkodó Juhász Ferenc MSZP alelnök, valamint Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető „több órán keresztül kuksoltak mindenféle rendőri védelem nélkül egy szobában, még akkor is, amikor a folyosón már jöttek-mentek a közben az épületet úgymond elfoglaló személyek, és gyakorlatilag úgy hagyták ott őket, mint eb a Szaharát".

A bizottsági tagok azt is firtatták, miképp állhatott olyan helyzet elő, hogy 80-150 randalírozótól sem tud a rendőrség megvédeni egy kiemelten fontos intézményt. Ezt hangsúlyozta a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője, Simicskó István, a volt titokminiszter Demeter Ervin is (szerinte a Fidesz-kormány alatt ez nem okozott volna gondot). Úgyhogy a végkicsengés az lett, hogy ez a politika és a rendőri vezetés felelőssége, a törvényeken pedig a Fidesz nem hajlandó változtatni, mert azok teljesen alkalmasak a közrend biztosítására.

Az ATV összeállítása itt található.

Az MTV-székház ostroma
Az MTV-székház ostroma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.