A roma holokauszt áldozataira emlékezünk

Hivatalosan ma van a roma holokauszt áldozatainak emléknapja, de már a hétvégén is tartottak megemlékezéseket, felidézve, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert mészároltak le az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban.

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány hétfő délután a IX. kerületi Nehru parton, a roma holokauszt emlékműnél tart gyászünnepséget; beszédet mond Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is.

A fővárosi Tűzraktérben rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól.
Az európai központi ünnepséget az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén tartják több állam kormányának és romaszervezeteinek képviselőivel. Nemzetközi cigány civil szervezetek kezdeményezték, hogy augusztus 2-án délben egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt roma áldozatairól.

Ez évtől nemcsak a vészkorszak áldozatainak emlékére, hanem az egy évvel ezelőtt, a Szabolcs megyei Kislétán meggyilkolt Balogh Mária tiszteletétre is virrasztást, emlékező gyertyagyújtást tartanak a tragédia helyszínén, valamint Budapesten a Nehru parton és több más településen is.

A 45 éves édesanyát tavaly augusztus 3-ra virradóra saját otthonában, az ágyában lőtték agyon, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

A gyilkosság a nyomozás eddigi adatai szerint annak a sorozatnak a része volt, amelyben hat embert megöltek, ötöt életveszélyesen megsebesítettek. A kilenc településen történt fegyveres és Molotov-koktélos támadások feltételezett elkövetőit a kislétai gyilkosság után három héttel elfogták, azóta előzetes letartóztatásban vannak.

Az Országos Cigány Önkormányzat a pénteken tartott holokausztmegemlékezésen a gyilkosságsorozat áldozatait "a rendszerváltás utáni roma holokauszt áldozatainak" nevezte.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.