A rezidensek nem kérnek az ösztöndíjból

Összesen 141-en jelentkeztek a rezidensi ösztöndíjprogram 620 helyére. Az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett program tehát egyelőre nem váltott ki különösebb érdeklődést.

A szakorvosi vagy szakgyógyszerészi képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó százezer forint támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak majd, és nem fogadnak el hálapénzt. A meghirdetett helyek többségét a kecsegtető ajánlat ellenére nem sikerült betölteni.

Rezidensek korábbi tüntetése
Reviczky Zsolt 2009.11.12. Digitális Rezidensek tüntetése demonstráció

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint augusztus 29-ig a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos-ösztöndíjára 124, a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly-ösztöndíjára pedig 17 pályázat érkezett. 


Emlékeztettek arra, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága újabb, szélesebb kört – tehát nem csak a pályakezdőket – érintő pályázatot hirdet majd a szakorvosjelöltek részére. A pályázati kiírás rövidesen megjelenik az EEKH honlapján és az Egészségügyi Közlönyben is.


Az államtitkárság múlt hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rezidensi ösztöndíjprogramra aznap délig 110-en jelentkeztek; a (postázási) határidő éjfélkor járt le. A kiírás szerint 600 szakorvosjelölt és 20 szakgyógyszerész-jelölt kaphatna támogatást. Ehhez képest akkor még csak 99 szakorvosjelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt adta be pályázatát.


Közölték továbbá, hogy újabb pályázati kört hirdetnek a szakorvos- és szakgyógyszerész-jelöltek ösztöndíjaira. Mint írták, a múlt hétfőn lezárult pályázati körben azok jelentkezhettek, akik az idén, augusztus 20. előtt kapták meg az általános orvosi oklevelüket. Hamarosan viszont már azok is jelentkezhetnek, akik csak a hónap végén, esetleg októberben-novemberben tesznek záróvizsgát. Kiterjesztik a programot azokra is, akik még legalább három évig részt vesznek a szakorvosképzésben, vagyis minden, jelenleg a végzést követő kétéves törzsképzésben részt vevő rezidensre.
 

Utaltak arra, hogy ettől az évtől kezdve folyamatosan lehet belépni a rezidensképzésbe, s a szakorvosjelöltek évente egyszeri, bruttó 127 ezer forintos költségtérítést is kaphatnak például a képzéssel összefüggő szállás vagy utazás finanszírozásához. Az egészségügyben dolgozók megbecsülése érdekében az államtitkárság hamarosan további intézkedéseket tesz.

A szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjáról Réthelyi Miklós miniszter, Szócska Miklós államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár számolt be július közepén. Szócska kiemelte: a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be.

Páva Hanna közölte: a szerződésben a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy az ötéves szakképzés után még legalább ugyanannyi ideig, amíg támogatásban részesültek, vagyis összesen tíz évig a társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi intézményben dolgoznak Magyarországon. Emellett azt is vállalniuk kell, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát. Szerződésszegés esetén arányosan, kamatostul vissza kell fizetni a kapott összeget.

Orvosi körök szerint az ösztöndíjprogram több zsebből vérzik. Egyrészt bérfeszültséget teremt, hiszen a rezidensek többet kereshetnek a már szakvizsgával rendelkezőknél. Ugyanakkor megfogalmazódott: aki nem lép be a programba, hanem elfogadja hálapénzt, néhány év múlva lényegesen magasabb jövedelemre tehet szert, mint az ösztöndíjban részesülő, s ezért a paraszolvenciát visszautasítani köteles kollegái. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.