A Nézőpontnál már nem elfogult a köztévé

Vér és bulvár uralta a kereskedelmi hírműsorokat, de nagyobb teret kapott a politika, sőt a Nézőpont szerint kifejezetten preferálták az ellenzék megszólalását.

Tavaly a vezető hírműsorok 38 százalékban közöltek politikai híreket, amelyek aránya októberben, a bajai időközi önkormányzati választás idején volt a legmagasabb, 44 százalékos - tartalmazza a Nézőpont Intézet Médiaműhelyének elemzése, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

A médiaműhely az M1, a Duna, a TV2, az RTL Klub és a Kossuth Rádió esti hírműsorait elemezte. Eredményeiket negyedévente teszik közzé; a tavalyi évről szóló utolsó jelentésük éves összehasonlításokat is tartalmaz.

A "baleset és bűnügy" kategóriába tartozó hírek száma 2013-ban a TV2 Híradójában volt a legmagasabb: tudósításaik több mint 44 százaléka tartozott ide. A csatornán emellett további 10 százalékban bulvárhírek jelentek meg. Az RTL Klubon ezek aránya 30 százalékos volt, a közszolgálati csatornákon azonban ennél lényegesen alacsonyabb: leginkább az M1 híradójában kaptak teret, az összes elhangzó tudósítás 10 százalékában.

A negyedik negyedévben - és éves összesítésben is - a vizsgált hírek legnagyobb részét a gazdaságpolitikai hírek tették ki: az év folyamán 22 százalékos, míg az utolsó három hónapban több mint 23 százalékos aránnyal. Gazdaságpolitikai hírek 2013-ban elsősorban a Kossuth Rádió hírműsorában kaptak helyet.

Az elmúlt esztendőben a pártok ügyeihez kapcsolódó hírek aránya 15 százalékot tett ki, míg a negyedik negyedévben - elsősorban a bajai időközi választásokhoz kapcsolódó hírek következtében - 22 százalékon zárt ez a mutató. A rezsicsökkentés témája az összes politikai hír több mint 5 százalékát tette ki tavaly, a negyedik negyedévben is több mint 5 százalékos médiafigyelem jutott erre a témára.

A Nézőponti Intézet elemzése szerint a negyedik negyedévre "csaknem elolvadt" a legnagyobb kormánypárt és az MSZP megjelenései közötti különbség. Míg a második negyedévben 2,2 százalékponttal előzte meg a Fidesz a szocialista pártot, addig a harmadik negyedévben már csak 1,1 százalékponttal, végül a negyedik negyedévben a különbség 0,2 százalékpontra csökkent. A második negyedévtől kezdve a harmadik legtöbbet szereplő párt az Együtt-PM volt, aki mögött a negyedik negyedévben felsorakozott a Jobbik és a DK.

Összességében a közmédia hírműsorai arányaiban nagyobb teret engedtek az ellenzéki pártoknak álláspontjuk kifejtésére, mint a vizsgált kereskedelmi csatornák. A paritásos vizsgálat alapján a negyedik negyedévben a TV2-n 39-39 százaléknyi megjelenés jutott a kormánynak és az ellenzéknek, 22 százalék a kormánypártoknak; az RTL Klubon 37 százalék a kormánynak, 21 a kormánypártoknak, 42 az ellenzéknek. Az M1 Híradóban 33 százalék jutott a kormánynak, 20 a kormánypártoknak, 47 százalék az ellenzéknek. A Dunán 46-23-31, a Kossuth Rádióban 41-18-41 százalék a kormány-kormánypártok-ellenzék aránya.

Összességében az első három negyedévhez hasonlóan a negyedik negyedévben is a kormány álláspontja jelent meg a legtöbbször a vizsgált csatornákon megjelent magyar vonatkozású politikai hírekben, a megjelenési arány az év alatt folyamatosan csökkent, az első negyedévben 24,2 százalék volt, a negyedikben 20,5 százalék.
A saját hangon közölt megszólaló kormányzati szereplők közül Orbán Viktor (254 alkalommal) szerepelt a legtöbbet, az ellenzéki pártok képviseletében pedig Mesterházy Attila (122 alkalom), megelőzve Bajnai Gordont (102 alkalom) és Gyurcsány Ferencet (101 alkalom).

A kulturális életről a negyedik negyedévben az M1 Híradója és a Duna hírműsora műsoridejének csaknem 4-4 százalékában számolt be, míg a Kossuth Rádió híreinek mintegy 3 százalékát szentelte a kultúrának. Az RTL Klubban is megközelítette az arány a 3 százalékot, míg a TV2 esetében az érték 2 százalék. Éves viszonylatban az RTL Klub és az M1 ugyanakkora, több mint 4 százalékos arányban foglalkozott kulturális hírekkel.

Az elemzés szerint külpolitikai hírekkel 2013-ban a közszolgálati csatornák nagyobb arányban foglalkoztak, mint a vizsgált kereskedelmi hírműsorok. A határon túli magyarságot érintő és magyar politikai kapcsolattal rendelkező hírek legjelentősebb forrása volt a Duna Televízió, a külpolitikai híreknek is e híradó adta a legnagyobb teret a vizsgált médiumok közül a tavalyi évben. A Duna Híradóban a határon kívül élő magyarokkal kapcsolatos hírek aránya 12,3 százalék volt, míg a kereskedelmi csatornákon csupán a hírek 0,1 százaléka foglalkozott ilyen jellegű hírrel 2013-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.