A Milla, Bajnai és az MSZP nevű béka

Két Milla lesz, ez legyen tény. Viszont nem ebben van a hírérték, hanem abban, hogy miért is történt mindez. A Millát mint civil szervezetet ugyanis ugyanaz viszi szét, mint ami az LMP-t is szétvitte – szögezi le írásában Böcskei Balázs az IDEA oldalán.

"S akkor jön a hír, hogy a Milla mint szervezet nem lesz alapítója az Együtt 2014-nek – írja a politikai elemző az IDEA (Intézet a Demokratikus Alternatíváért) honlapján. – Jogilag nem is lehetne, de talán épp annyira fontosak a további érvek, amelyek már ismertek lehetnek: civilség, civilek és politika viszonya. Az érvelés világos és, nem is lehet mást kívánni, minthogy maradjon meg a Milla, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerével szembeni ellenállás civil hangja. Az, hogy ebből a döntésből egyáltalán lett valamiféle történet, még ha rövid életű is, az is csak a Milla kissé túlmagyarázott közleményének köszönhető.

Nem véletlen – teszi hozzá –, hogy a Haza és Haladásnak közleményében erre úgy kellett reagálnia, mintha ez eddig is a terv része lett volna, de ez azért ebben a formában nehezen hihető. Valószínűleg hónapokon át, útközben alakult ez így, lehet, sőt biztos, hogy fel voltak készülve egy ilyen eshetőségre. Az eleve nem zártságáról ismert millás közeg hetek óta ontja az infót a belső tusákról, és hogy Bajnaiék nem kívánták ezt a helyzetet, az is tuti. Mert jól nem jön nekik. Bár nem is visz. Bajnai belépéséhez még kellett egy Milla, erősödésének azonban jóval Millán túli feltételei vannak.

A Milla civilként még mindig erős maradhat, és közvetve érvényesítheti szempontjait – különösen azáltal, hogy esetében létezik a „kettős tagság”, azaz tagjai az Együtt 2014-et is erősíthetik. Az MSZP-t és a „húsz év szereplőit” még mindig figyelmeztetheti: figyellek benneteket. Más kérdés, hogy egy várható bomlás mennyit tart meg a komolyan vehetőségből és a mozgalmat övező figyelemből.

Két Milla lesz, ez legyen tény. Viszont nem ebben van a hírérték, hanem abban, hogy miért is történt mindez. A Millát mint civil szervezetet ugyanis ugyanaz viszi szét, ami mint az LMP-t is szétvitte. Meddig menjenek el egy együttműködés keretében? Bajnaival vagy Bajnaival és Mesterházyval is összefogjanak? Hol vannak az együttműködés határai? Mi van, ha nem lehet elkerülni az MSZP-vel történő összefogást? Korábban többször megjelent, hogy a Milla egyes tagjainak „gondjuk van” Bajnaival, de az október 23-i belépéssel ez részben okafogyott vált. Azóta már nem igazán Bajnai a törésvonal, hanem az MSZP.

A Milla lépése leginkább abból a félelemből táplálkozhat, hogy mi van akkor, ha az Együtt 2014 és az MSZP szorosan összefog. Kár lenne ugyanis azzal a naivitással élni, hogy a Milla közgyűlésének döntése mögött – a civilség védelme mellett – ne az állna, hogy a sokak számára eleve problémás Bajnai mellé nem hajlandók lenyelni még az MSZP nevű békát is.

... Az MSZP kétségkívül fontos szereplő az ellenzéki oldalon – írja Böcskei –, de fontosságtudata könnyen és komoly következményekkel járó módon el is hatalmasodhat felette. Holott a párt hosszú távon csak nyerhet azzal, ha nem régi reflexei vezérlik. Bár ma veszíthet – esetében ez azt jelenti, hogy enged –, néhány százalékot vagy jelöltet, de később egy általa most még nem kívánt korszak- és kultúraváltáson átesve abból profitálva juthat még előnyösebb pozícióba. Vagy marad a mostani úton: lenyomni mindenkit, akit csak lehet, mellyel az MSZP, mint centrifugális erőteret teremti meg. Ennek kockázata pedig csak egy: a kormányváltás elmaradása."

A teljes írás itt érhető el

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.