Megszűnhet a Neo FM, a tavalyi veszteség 1,2 milliárd

A sokadik segítség után újabb mentőcsomagot kap a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. a médiatanácstól, döntött a testület szerdai ülésén. A tanács egyik tagja úgy fogalmazott: a szolgáltató 2012 januárja óta lényegében egy fillért sem fizet, a 700 milliós díjhátralék mellett a Neo FM tulajdonosai egy éve a kötelező bankgaranciát sem biztosítják.

A megszűnés határán táncol a Neo FM – legalábbis ezt üzente Auer János, a Médiatanács tagja szerdai sajtótájékoztatóján, ahol azt mondta, a sokadik segítség után újabb mentőcsomagot kap a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. a Médiatanácstól.

A távirati iroda tudósítása szerint Auer János elmondta, ha a rádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosai ezzel a lehetőséggel sem kívánnak élni, akkor a hatóság ezt nem tudja másképp értelmezni, mint hogy a tulajdonosok tetemes adósságot hátrahagyva maguk akarják bezárni a rádiót. Auer János közölte: a Neo FM tulajdonosai, akik az elmúlt évben különböző jogcímeken mostanra több mint 700 millió forint tartozást halmoztak fel, most ismét lehetőséget kapnak arra, hogy tartozásukat rendezzék.

A testület által nyújtott mentőcsomag része többek között az a 40 millió forint, amely a tartozás késedelmi kamatainak elengedését jelenti. Amennyiben a felajánlott lehetőséggel a rádió tulajdonosai nem élnek, a Médiatanács nem tudja másképp értelmezni, mint hogy a tulajdonosok nem kívánják tovább működtetni a rádiót - közölte Auer János. A tartozásról szólva a médiatanács tagja elmondta: az többek között a médiaszolgáltatási díj elmaradásából, a szerződésben vállalt és folyamatosan biztosítandó bankgaranciából, valamint a különböző szerződésszegések miatt kiszabott bírságokból áll össze.

A médiaszolgáltatási díj tekintetében Auer János emlékeztetett, hogy 2010 decemberétől a tulajdonosok hét esetben is kaptak fizetési könnyítést. Ennek ellenére a szolgáltató nem fizette meg adósságait, „sőt 2012 januárja óta lényegében egy fillért sem fizet” – közölte Auer János, aki hozzátette: a díjhátralék mellett a Neo FM tulajdonosai egy éve a kötelező bankgaranciát sem biztosítják. Auer János ezzel kapcsolatban ismét megjegyezte: mindezt nem tudják másképp értelmezni, mint hogy a tulajdonosok maguk kívánják bezárni a rádiót. Ha ez bekövetkezik, az kizárólag az üzleti vállalkozást működtető tulajdonosok felelőssége - tette hozzá.

2009-ben komoly botrányt váltott ki, hogy az akkori médiahatóság, az Országos Rádió és Televízió Testület fideszes, kereszténydemokrata és szocialista delegáltjai a Sláger frekvenciáját a Neo FM-mel pályázó FM1 Konzorciumnak, a Danubius hullámsávjának használati jogát pedig az akkor Fellegi Tamás érdekkörébe tartozó Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek adták hét évre.

Majtényi László, az ORTT elnöke e döntés miatt mondott le posztjáról és már akkor közölte, hogy a pályázók ígérete, az, hogy árbevételük 50-55 százalékát befizetik az állami kasszába, teljességgel irreális és teljesíthetetlen. Ezek után az ORTT jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idén tavasszal titokzatos módon csökkentette a Class FM és a Neo FM által az államnak fizetendő díjat.

A két cég pályázati anyagában azt vállalta, hogy az első két évben fix összegű díjat fizetnek, majd 2011. július elsejétől az előre meghatározott 200 millió forintos alapdíj felett befizetik bevételük mintegy felét. A Class FM tulajdonosai a bevétel 55 százalékát ajánlották fel, a Neo FM pedig az 50 százalékát.

A Neo FM-et működtető FM1 a legfrissebb eredménykimutatások szerint 2010-ben és 2011-ben is veszteséget produkált. 2010-ben 1,14 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 713 millió forint veszteséget könyvelhetett el. A veszteség 2011-ben azonban tovább növekedett. Az árbevétel 641 millióra zsugorodott, a veszteség pedig 1,2 milliárdra nőtt.

Budapest, 2009. november 19. Közösen indítják el az adást a NeoFM ideiglenes stúdiójában
Budapest, 2009. november 19. Közösen indítják el az adást a keverőpultra tett kezeikkel az új rádióadó ideiglenes stúdiójából, a NeoFM munkatársai. Pár másodperccel éjfél után elindult a két új országos kereskedelmi rádió: a Sláger helyén jelentkező NeoFM és a Danubiust váltó Class FM. A hét évre szóló műsorszolgáltatási jogosultságot október 28-án ítélte oda a pályázóknak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), miután a frekvenciákon korábban sugárzó adók szerződése lejárt. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.