Kis magyar abszurd: az iszlám közösség KDNP-s elnökének csörtéje a börtönviselt gondnokkal

Korábban szóba került, hogy belépek az MSZP hívő tagozatába, végül a KDNP tagja lettem – mondta Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke. A gazdasági vádakat, amelyeket vele szemben fogalmazott meg Papp László, az egyház mecsetének volt gondnoka, alaptalannak tartja. A gondnok elismerte, hogy úgy tizenöt évet börtönben ült, de szerinte ennek az ügy szempontjából nincs jelentősége.

A Magyar Iszlám Közösség tartozása megközelíti a 20 millió forintot – nyilatkozta lapunknak Papp László (Tariq al Hamis), az egyház Róbert Károly körúti mecsetének gondoka. Pontosabban: volt gondnoka. Miután feljelentést tett a rendőrségen, eltávolították a mecsetből. Közleményben is megerősített állításai szerint a jelentős tartozás a közüzemi díjak és a közös költség befizetésének sokéves elmaradásából ered. Már a gázt is kikapcsolták. Úgy tudja, hogy végrehajtó árverezi az ingatlant.

A volt gondok mindezért Bolek Zoltánt, az iszlám közösség vezetőjét teszi felelőssé, akit más visszaélésekkel is vádol. Egyebek mellett azzal, hogy a közösség felé soha nem számolt el az állami támogatással és az egyéb pénzbeli adományokkal, a tagoknak nem engedett betekintést a pénzügyekbe. Papp kifogásolja továbbá, hogy – miközben az iszlám tiltja a pártoskodást – Bolek belépett a KDNP-be, és a Jobbik szórólapjait terjeszti a mecsetben.

Bolek Zoltán kérdésünkre puccskísérletnek és rágalomhadjáratnak minősítette a vádakat. Elismerte, hogy a közösségnek vannak tartozásai, de ezek mértéke – mondta – meg sem közelíti a 20 millió forintot, annak csak a töredéke. Ráadásul több, bíróságon vitatott tétel is akad. A mecset egy bérház földszintjén és pincéjében működik: az elnök közlése szerint az egyház milliókat költött olyan felújítási munkákra, amelyeket legalább részben a közös költségből kellett volna fizetni. Tényleg járt végrehajtó a Magyar Iszlám Közösségnél, de „árverezésről szó sincs”. Ami a pénzügyeket illeti, az egyház vezetője nem érti, miért kellene minden részletbe beavatnia a gondokot: a főbb számokat amúgy minden évben nyilvánosságra hozzák.

„Korábban szóba került, hogy belépek az MSZP hívő tagozatába, végül a KDNP tagja lettem” – tájékoztatott Bolek Zoltán. Furcsának tűnhet, hogy egy iszlám egyház vezetője kereszténydemokrata párthoz csatlakozik, de bővebben erről nem kívánt beszélni: „Magánemberként viselt párttagságomnak nincs semmi köze egyházi tisztségemhez”. Az viszont nem felel meg a valóságnak – állította –, hogy a Jobbik mellett kampányol a mecsetben. Ez egyébként is tilos lenne. Elmondása szerint csupán annyi történt, hogy sok más párthoz és szervezethez hasonlóan a Jobbik is küldött karácsonyi üdvözlőlapot.

Az előzményekről szólva Bolek Zoltán közölte, hogy egy nyilvános rendezvényen megkereste Vona Gábort, a Jobbik elnökét. Kíváncsi volt arra, hogy nyugat-európai szélsőjobboldali pártokhoz hasonlóan a Jobbik is ellenségnek tekinti-e az iszlámot. „Vona Gábor megnyugtatott, hogy a Jobbiknak semmi baja az iszlámmal. Többet aztán nem is találkoztunk” – számolt be a beszélgetés lényegéről Bolek Zoltán.

A Magyar Iszlám Közösség vezetője ugyanakkor szomorúnak tartja, hogy a volt gondnok személyében „olyasvalaki vádaskodik, aki maffiaszerű bűncselekmények miatt tizenöt évet ült börtönben, és a hajléktalanságtól mentettük meg azzal, hogy befogadtuk. Ez a hála?!”

Papp László szerint nem felel meg a valóságnak, hogy korábban hajléktalan lett volna: a Bartók Béla úton, egy másik iszlám egyház imatermében lakott. A börtönmúltját firtató kérdésre ugyanakkor elismerte, hogy kétszer is ült, összességében mintegy tizenöt évet. Az első büntetését még a nyolcvanas években kapta, azokban az időkben, amikor Hódmezővásárhelyen élt: „Politikai okokból csuktak le. A haverokkal mindenféléket dumáltunk, és a határ környékén többfelé horogkereszteket rajzolgattunk. Nem vagyok náci, nem is voltam. Azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk legjobban bosszantani a kommunistákat. Így jött a horogkereszt... A rendszerváltás után a volt jugoszláv határon át csempésztem, benne voltam olajos ügyekben”.

Ennek azonban – hangsúlyozza a volt gondok – a Magyar Iszlám Közösségnél történtek szempontjából nincs jelentősége.

Bolek Zoltán a mecsetben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.