A maffiaállam és Debrecen: mekkora Kósa felelőssége?

Aki ellenáll a fideszes "keresztapának", azt nem klasszikus maffiamódszerekkel, azaz nem véres erőszakkal csinálják ki, hanem vértelen módon: a törvényhozás eszközeivel, az államapparátus, a hatósági szervek fölhasználásával lehetetlenítik el - hangzott el Magyar Bálint debreceni könyvbemutatóján. Egy debreceni politikus azt kérdezi: mekkora ebben Kósa Lajos felelőssége?

Debrecenben lopják a közpénzt? Ellopják a megrendeléseket? Mekkora a korrupció? Mekkora a városvezetés felelőssége? E kérdésekre nincs egzakt válasz, semmi nem bizonyítható, de elegendő beütni az internetes keresőbe a „Mr. 20 százalékot”, több száz utalás, cikk található Kósa Lajosról, az ország második legnagyobb városának polgármesteréről. Arról, aki éppen most készül a beosztását lecserélni a következő ciklus képviselői mentességére - olvasható az ellenzéki Összefogás egyik debreceni jelöltjének, Pallás Györgynek a közleményében.

Pallás György közölte: egy debreceni vállalkozó arról panaszkodott neki, hogy a központi pályázatokból nem tud nyerni, láthatóan ismerik korábbi politikusi, nem kormánypárti múltját. Egy másik cégvezető kétségbeesetten számolt be arról, hogy soha nem politizált, a korábban rendre megnyert helyi megrendeléseket azonban újonnan benyomult vállalkozások kapják. A helyi és a központi vezetés intenzív adatcseréje alapján a piac újrafelosztása látszik.

A politikus annak kapcsán fogalmazott így, hogy Debrecenben tegnap este mutatták be a Magyar Bálint volt oktatási miniszter által szerkesztett A magyar polip – A posztkommunista maffiaállam című tanulmánykötetet. A bemutatón Magyar Bálint összefoglalta a maffiaállam terminológiájának lényegét, miszerint Orbán Viktor és szűk köre a hatalmát gazdasági zsákmányszerzésre használja az alárendelt törvényhozás és az Orbánhoz lojális vezetők által irányított állami hatósági szervek fölhasználásával.

Ebben a rendszerben mindenki a politikai "keresztapától" függ, a hatalmat gyakorlók függelmi viszonyt alakítanak ki azokkal, akiktől hasznot remélnek. Ám aki ellenáll nekik, azt nem klasszikus maffiamódszerekkel, azaz nem véres erőszakkal csinálják ki, hanem vértelen módon, vagyis a törvényhozás eszközeivel, vagy az államapparátus, a hatósági szervek fölhasználásával lehetetlenítik el. 

A Magyar polip című, a Noran Libro által kiadott tanulmánykötet hatalmas sikert aratott: eddig négy újranyomás készült belőle, ez eladott példányok száma mintegy 12 ezer. A debreceni könyvbemutató kapcsán Pallás György kifejtette: a kötetben részletezett lenyúlás jellemzi Debrecen nagyberuházásait, pályázatait és megrendeléseit is, így a "megaépítkezések" közös jellemzőit a debreceni lakosok jól ismerik: az előirányzott összegek elfogynak, az alvállalkozókat késve fizetik ki, pótigények keletkeznek, az átadási határidők hónapokkal vagy évekkel tolódnak. S ha mégis elkészül egy beruházás, a fenntartása hatalmas összegeket emészt föl.

Mint mondta, e sorba illeszkedik a nyolcmilliárdos költséggel épült Kölcsey Központ, amelynek működtetése lerombolt elődjének többszörösébe kerül. A Főnix sportcsarnok, amelynek jobb kihasználása érdekében irreális bérleti díjért középiskolák szalagavatói rendezéséért könyörögnek. A Lycium hotel, amelynek veszteséges működtetése a városi holdingot terheli. A kifizetett Latinovits színház, amelyet már öt éve át kellett volna adni, de ma sincs kész. A héten átadott, de öt évig épült kettes villamos, amelynek alvállalkozói tudomása szerint máig várják költségeik kifizetését.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.