A kormány figyelmeztető lövést adott le

Az Országgyűlés egy olyan törvénycsomagot fogad el, amelyik alapvetően rendezi át az alkotmányos berendezkedést - reagált az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő törvényjavaslatra keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője. Szerinte a kormány ezzel "figyelmeztető lövést adott le".

Schiffer András, aki mögött a sajtótájékoztatón felsorakozott a teljes LMP-frakció, azt mondta, hogy a jövőben az Alkotmánybíróság nem lesz képes olyan határozatokat meghozni, amelyeket az elmúlt húsz évben megtett, úgy, hogy azokkal sok esetben elnyerte a Fidesz tetszését is. Ezt demonstrálandó képviselőtársai nagyalakú papírlapokat tartottak fel, amelyeken vörössel áthúzva szerepeltek a Bokros-csomag, a családi pótlékmegadóztatása, az ingatlanadó, az elvárt adó, a házipénztár adó, illetve a magánnyugdíj lenyúlása feliratok.

A politikus riasztónak nevezte, hogy a kormányoldali reakciókból az derül ki, "tulajdonképpen egy figyelmeztető lövést adott le az Orbán-kormány". Ezt úgy magyarázta, hogy amint egy másik alkotmányos intézmény akadályozni akarja a kabinet politikáját, "tudja azt, hogy mire számítson".

Schiffer András elismerte, hogy Lázár János a társadalmi szervezetekkel az elmúlt hetekben egyeztetéseket folytatott, de meglátása szerint "ez a történet (...) nem a 98 százalékos adóról szól. Hanem arról, hogy vertek egy hatalmas lyukat az államháztartás falán (...) és alkotmányos úton, kötve az elmúlt nyolc év ígéreteihez, nem tudják ezt a lyukat betömködni". Megjegyezte, a lépés azt is jelzi, "úgy néz ki, hogy a narancsuralom nem tűr korlátokat".

Kitért arra, pártjuk javasolta, hogy az Alkotmánybíróság a jövőben is vizsgálhassa a tulajdonhoz fűződő jog sérelmét, de véleménye szerint ezt a kormány azért nem engedte, mert a Bokros-csomag egyes elemeinek megsemmisítése óta az ilyen "magán-nyugdíjpénztári einstand" nem megy át az alkotmányosság próbáján. Hozzátette, szerették volna, ha az egészséges környezethez fűződő jog is belekerül a költségvetési és az adótörvényekbe illetve, hogy ha az Alkotmánybíróság vizsgálódhatna a jogegyenlőségbe való ütközés eseteiben.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a továbbiakban sem akarnak részt venni az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában.

A frakcióvezető felháborodásának adott hangot amiatt, hogy véleménye szerint Navracsics Tibor miniszter és Lázár János fideszes frakcióvezető "minősíthetetlenül alpári és demagóg módon" válaszolt az ellenzéki képviselőknek a parlament plenáris ülésén; szerinte ez azt mutatja, hogy "zavar van a kormányoldalon".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.