Orbán Viktor: A kezét csókolom!

Orbán Viktor kezet csókolt Angela Merkelnek. Jacques Chirac kezdte évekkel ezelőtt, aztán elterjedt, mert kiderült, hogy a német kancellárnak nincs ellenére a kézcsók. Így van ezzel a magyar miniszterelnök is - ahogy ez képeinkből is kiderül.

Orbán kézcsókjai - a galéria megtekintéséhez klikkeljen a képre!

Angela Merkel nem jött zavarba Orbán Viktor markáns, kétkezes kézcsókjától sem. Ami nem volt véletlen, a magyar miniszterelnök néhány hónapja ugyanígy két kézzel kapott Lendvai Ildikó kacsója után is.

A kézcsók a spanyol királyi udvar találmánya, a hűbéri alávetettséget szimbolizálta. Később a barokk világában lett a kifinomult, modoros tiszteletadás jele. A pápai gyűrűt még ma is illik megcsókolni. (Illemszakértők szerint a kézcsók az ódivatú hangulat felidézése mellett arra is lehetőséget nyújt, hogy jelezze "a férfi gálánssággal párosult felsőbbrendűségét".)

Európán túl nem terjedt el. Nagy-Britanniában még a családon belül sem szokás, az Egyesült Államokban börtön járhat érte, mert zaklatásnak tűnik, ha pedig japán nőnek kezet csókolunk, az megbocsáthatatlan bűnnek számít.

A kézcsóknál a nő a kezét mindig egyenesen, kézfogásra nyújtja. Ha a férfi úgy dönt, hogy megcsókolja, ő fordítja meg.

Orbán Viktor számára nem idegen és ismeretlen a kézcsók. 1998-ban a HVG-címlapján közölte azt a fotót, amelyen egy idős asszony kezet csókolt: neki. Sajtóvita alakult ki arról, hogy a miniszterelnök miért nem rántotta el a kezét. „A néni nem a fiatalembernek, hanem a hatalomnak csókolt kezet, ahogy a püspöknek vagy a földesúrnak szoktak. Orbán akkor még csak 3 hónapja volt miniszterelnök, egy rutinos közszereplő már a néni mozdulatsorából látta volna, mire készül. Ilyenkor kellett volna átfogni a néni vállát, megölelni őt" - fejtette ki véleményét az esetről a protokollszakértő Görög Ibolya.

A kézcsók a hivatalos kapcsolatokban bizalmaskodásnak számít, a legtöbb országban kerülni kell - tanácsolja Vámos Lászlóné szakértő. Ugyanez a helyzet a Csókolom! és a Kezét csókolom! köszönési formulával: a mindennapi életben elfogadott, de a hivatali életben nem használják.

Ha már szükség van rá, akkor az a szabály, hogy a férfinak a nő keze fölé kell hajolnia anélkül, hogy megérintené az ajkával. A kézcsók valójában nem is csók, hanem hangnélküli leheletszerű jelzés. Illik közben kissé lehajolni. A hosszantartó, áhítatos kézcsók, melynek során a férfi a szemét is lehunyja, félreértést okozhat. És ugyanúgy komikus, mintha valaki asztalon áthajolva akarna kezet csókolni.

Ha a férfi a társaságban valakinek kezet csókol, ugyanígy kell köszöntenie minden jelenlévő hölgyet (kivétel, ha az édesanyját köszönti elsőként). A csattanós kézcsók nem ízléses. Nem minden helyzet alkalmas kézcsókra. Vigyázat! Kesztyűs vagy beburkolt kezet megcsókolni: tahóság.

Az első Orbán-kormány koalíciós partnerei: Orbán és Dávid Ibolya 2001-ben pártjaik választási szövetségének aláírása előtt
Sopronyi Gyula 2001.09.03. Digitális 56. sz. CD. Orbán Viktor kezet csókol Dávid Ibolyának kézcsók, kéz csók, Orbán Viktor Dávid Ibolya Fidesz - MDF választási megállapodás aláírása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.