A KDNP-t megdöbbentette, hogy a melegeknek is jár családi focijegy

A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli, hogy a profi labdarúgás egyre szélesebb rétegek érdeklődésére tart számot Magyarországon, ugyanakkor "mély megdöbbenéssel vette tudomásul az Egyenlő Bánásmód Hatósága előtt megkötött egyezséget az MLSZ és a Háttér Társaság a Melegekért nevű jogvédő szervezet között".

A kisebbik kormánypárt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a megállapodás értelmében az eddigi hagyományos családi jegyeket és az ezzel járó kedvezményeket az azonos nemű párok is igénybe vehetik. A KDNP hozzátette, nem az aggasztó, hogy többen juthatnak el olcsóbban a focilelátókra, hanem azt az irányvonalat kérdőjelezik meg, amely a hagyományos és természetes (férfi-nő) családmodellt próbálja kiszélesíteni.

"Számunkra a család alapja a házasság és a gyermek, s ezt a magyar társadalom túlnyomó többsége helyesnek tartja és támogatja" – írták, hozzátéve: a különféle kulturális vagy sporttámogatások ennek szellemében jönnek létre, s alapvetően helyesek.

A KDNP közleményének előzménye, hogy a Háttér Társaság a Melegekért arról tájékoztatta a sajtót: az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség  (MLSZ) módosítsa a 2012 augusztusában elfogadott szabályzatát, amely kizárta az azonos nemű párokat és gyermekeiket a kedvezményes családi jegyre jogosultak köréből.

Közleményükben emlékeztettek: az MLSZ 2012 augusztusában fogadta el a 170/2012. számú határozatát, amely „családi szektor” néven külön szektort biztosít a 3-5 fős családok részére. A határozat szerint a szektorba „a felnőtt férfi jegye teljes árú, női kísérője jegye térítésmentes, a gyermek jegye (max 3 gyermek) 25 százalékos áron kerül eladásra”.

A diszkriminatív szabályozásra érintettek hívták fel a Háttér Társaság a Melegekért jogsegélyszolgálatának figyelmét – írták, hozzátéve: az egyesület ezután levélben kereste meg az MLSZ-t, kérve a szabályzat módosítását. Az MLSZ azonban a kérést az Alaptörvény házasság fogalmára hivatkozva elutasította. Ezután fordult a Háttér Társaság közérdekű igényérvényesítés keretében az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.

Az eljárás megindulását követően az MLSZ változtatott korábbi álláspontján, és 2013 februárjában módosította a vonatkozó szabályzatát, olyan formában, hogy az immár két nagykorú állampolgár és gyermekei számára biztosítja a családi kedvezményt. Az EBH előtt zajló eljárás végül egyezségkötéssel zárult, hiszen a kifogásolt rendelkezést az MLSZ saját maga megváltoztatta.

“Az eset jól példázza, milyen nem szándékolt következményei lehetnek az Alaptörvény kirekesztő házasság- és családfogalmának. Hiába állítja a kormány minden hazai és nemzetközi fórumon, hogy az azonos nemű párok, illetve gyermekeik a magyar jog szerint továbbra is családnak minősülnek, ha a jogalkalmazók a szabályozásból mégsem ezt olvassák ki” – fogalmazott Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Hozzátette: az MLSZ korábbi gyakorlata nem egyedi eset, a Háttér Társaság több más szolgáltatóról is tud, ahol a családi kedvezmények vonatkozásában hasonlóan diszkriminatív rendelkezések vannak érvényben. Az egyesület valamennyi tudomására jutott esetben felszólítja az érintett szolgáltatót a diszkriminatív gyakorlat megszüntetésére, ennek elmulasztása esetén pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.