A jómód nem feltétlenül használ az egészségnek

A fiataloknál nem egyértelmű, hogy a jómód és az egészség összefügg, nem biztos, hogy a szociális, anyagi jóléttel együtt jár az egészséges életmód. Sőt: a jobb módú fiatalok között hamarabb indul a szeszfogyasztás, több a baleset és több cukros üdítőt is isznak.

 

 
 

Kun J. Viktória

Az, hogy a szociális és az anyagi jólét befolyásolja az egészségi állapotot, különösen a fiataloknál, nem újdonság. Az azonban, hogy a jómódúak egészség terén minden tekintetben jobbak, messze nem igaz.
 Az, hogy több zöldséget és gyümölcsöt esznek, gyakoribb közöttük a rendszeres reggeli, a sok sport, igaz. Ugyanakkor több cukros üdítőt is isznak, ami viszont már nem jó. De korábban kezdik az alkoholizálást is, a jómódú fiatalok már előbb és gyakrabban lesznek részegek, s gyakoribb körükben a baleset – sorolja egy most zárult vizsgálat eredményeit Németh Ágnes, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatásvezetője. A kutató Európa és ÉszakAmerika 41 országára kiterjedő, összesen 204 ezer gyermek, illetve fiatalkorú részvételével tartott felmérés eredményeiből kiindulva.
Magyarországon a NyugatEurópa országaiban látható trendek még nem érték el: ahogy ott az elhízás, a túlzott tévézés például kimondottan a szegényebbeknél gyakoribb, nálunk nem igen van összefüggés az anyagi szint és az ilyen fajta rossz szokások között.
A magyar fiatalok énképe sokszor nagyon kritikus: a lányok, bár körükben alacsonyabb a túlsúlyosság aránya, mégis kövérnek érzik magukat, elégedetlenek a saját testképükkel. Németh Ágnes szerint a mentális egészség terén viszont nagyon érezhető a jólét hatása: itt az anyagi, illetve szociális szegénység a gyerekeknél komoly károkat okoz.   Magyarország a legtöbb témában a középmezőnyben helyezkedik el. A lányok és az idősebb fiatalok kevésbé érzik magukat egészségesnek nálunk a többi országhoz képest  és ez általában jellemző KeletEurópára. Az ÉszakEurópában élő fiúkra jellemzőbb a jó mentális egészségi állapot. A nyugateurópai fiatalok, és az északeurópai fiúk rosszabb kapcsolatról számolnak be családjukkal, viszont kortárskapcsolataik erősebbek, mint a Kelet, vagy DélEurópában élő társaiké. A jelentés kihangsúlyozza az elhízás magas arányát ÉszakAmerikában, a viszonylag alacsony gyümölcsfogyasztási arányt ÉszakEurópa egyes részein, illetve a fogamzásgátló tabletták magasabb arányú használatát NyugatEurópában Kelet és DélEurópához képest. Ide tartozik, hogy Magyarországon a szexet kipróbáló fiatalok 78 százaléka óvszert használt.
A felmérés szerint Magyarországon kevesen reggeliznek  ami egészségtelen. A magyar fiatalok a 41 ország átlagához képest nem tévéznek sokat. Ritkábban járnak viszont a világátlagnál a magyar tinédzserek a barátaikkal vendéglőkbe, klubokba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.