Hazaárulás és hűtlenség: a Jobbik feljelenti Andor Lászlót

Hazaárulás és hűtlenség gyanúja miatt feljelentést tesz a Jobbik a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen, amiért Andor László magyar EU-biztos egyetértett és támogatta az Európai Bizottság Magyarország számára kedvezőtlen szerdai döntését - jelentette be csütörtökön Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén döntött arról, hogy azt javasolják: jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia.     

Gyöngyösi Márton szerint Andor László "teljesen alkalmatlan" posztjának betöltésére, hiszen még csak jelen sem volt az Európai Bizottság szerdai ülésén, amely pedig "mandátumának legfontosabb" döntése lett volna.

A jobbikos emlékeztetett: Andor László szerdán méltányosnak nevezte az EB döntését, amelyhez ő írásban küldte meg véleményét, a testület pedig végül konszenzussal hozta meg a döntését.     

Gyöngyösi Márton leszögezte: Andor László magyar állampolgárként hivatalos megbízatásának felhasználásával olyan - külföldi szervezet által meghozott - döntésben vett részt, amely alkalmas arra, hogy rendkívül súlyos károkat okozzon Magyarországnak.

Szerinte ezzel megvalósul a büntető törvénykönyvben rögzített hazaárulás bűntette, amely akár életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható, emellett Andor László tettei hűtlenségnek is minősülnek, ugyanis az EB-döntés - súlyos költségvetési és pénzügyi következményei miatt - alkalmas az ország alkotmányos rendjének megsértésére is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.