A Jobbik állami feladattá tenné a bírósági végrehajtást

A Jobbik, ha kormányra kerül, az első lépések egyikeként megszüntetné az önálló bírósági végrehajtói rendszert, és állami közfeladatként szervezné meg a bírósági végrehajtást - közölte Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnap az MTI-vel.

Staudt Gábor azt mondta, a társadalom helyzetéről ad valós képet a végrehajtások számának alakulása. A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által adott tájékoztatás szerint azt lehet megállapítani, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépése óta nagyjából kétszeresére nőtt az önálló bírósági végrehajtók által évente megindított új ügyek száma: míg 2008-ban 212 ezer és 2009-ben 255 ezer új ügy indult, addig 2010-ben 325 ezer, 2011-ben 434 ezer, 2012 pedig már 478 ezer - ismertette.

A jobbikos politikus furcsának nevezte, hogy a megkeresésére küldött tájékoztatóban a 2013-as év még nem szerepel. Mint mondta, az a feltételezése, hogy azért nem adtak erről információt, mert vélhetően drasztikus emelkedés derülne ki.

Staudt Gábor szerint a számok azt is mutatják, hogy egyre többen nem tudják kifizetni hiteleiket vagy egyéb kötelezettségeiket, illetve, hogy "a profitorientált önálló bírósági végrehajtók" ezzel párhuzamosan egyre nagyobb bevételre tettek szert.
 

Staudt Gábor emlékeztetett, pártja már korábban javasolta, hogy az Országgyűlés szüntesse meg a profitorientált bírósági végrehajtás rendszerét és az állam szervezze a végrehajtást. A rendszerből száműzni kell a profitorientált szemléletet - jelentette ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.