A holokauszt áldozataira emlékeztek országszerte

Megingott a demokrácia, meggyengültek demokratikus intézményeink és védelemre szorul a Magyar Köztársaság. A vészkorszak története arra figyelmeztet bennünket: a demokratikus kontroll hiányában az antiszemitizmus, a fajgyűlölet könnyen hétköznapivá válhat - közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az emléknap alkalmából.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan országszerte tartottak megemlékezéseket. Mivel az emléknap, április 16-a az idén szombatra esik, a zsidó vallás előírásaira való tekintettel nem aznap, hanem péneteken és vasárnap rendezik a programokat.

Tanulmányozzák a fiatalok a holokauszt időszakának tragikus történetét, lássák, hogy sokan álltak a rossz oldalon, de sokan voltak olyanok is, akik merték kockáztatni életüket az üldözöttek megmentéséért - mondta Juliusz Janusz apostoli nuncius a fővárosban Angelo Rotta emléktáblájánál, aki a második világháború idején volt budapesti nuncius.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere azt mondta: 1944. április 16-án kezdődtek Magyarországon a deportálások, amelyek során "az egész nemzetet érte veszteség".

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek imádságában hálát adott azokért, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, és életüket kockáztatva mentették a terror áldozatait. Külön hálával szólt Angelo Rotta apostoli nunciusról és Gennaro Verolino tanácsosról, akik éjt nappallá téve fáradoztak az üldözöttekért.

Egy évvel ezelőtt ezen a napon azt mondtam: Magyarországon erős a demokrácia, stabil a köztársaság. Úgy tűnt, nincs félnivalónk. Ma másképp kell fogalmaznom: megingott a demokrácia, meggyengültek demokratikus intézményeink és védelemre szorul a Magyar Köztársaság. A vészkorszak története arra figyelmeztet bennünket: a demokratikus kontroll hiányában az antiszemitizmus, a fajgyűlölet könnyen hétköznapivá válhat - közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az emléknap alkalmából.

Ormos Mária történész pedig arról beszélt, hogy a vészkorszak idején Magyarország nem volt önálló állam, ezért a vezetők egy részének keze meg volt kötve. Ugyanakkor szerinte mégsem léphetünk ki a felelősök köréből, ahogy jóvá sem tehetünk semmit, mert a múltat tagadni lehet, de megsemmisíteni nem.

Vasárnap, április 17-én kilencedik alakalommal rendezik meg az áldozatoktra emlékező Budapesti Élet Menetét. Idén az Élet Menet Alapítványa a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalával, a Mazsihisszel és civil szervezetekkel szervezi meg az eseményt, melyet Tarlós István főpolgármester indít el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.