A Hatvannégy Vármegye aktivistája robbantásról és fegyveres népi ellenállásról beszélt

Robbantásról beszélt a Hatvannégy Vármegye aktivistája , vizsgálódik az ügyészség címmel közölt összeállítást az ATV. Lehet, hogy eljön az az idő, „amikor mindenki elmegy a munkába reggel, aztán este felrobbant valamit” - hangzott el egy márciusi magyarországi hangfelvételen a Jobbikos Zagyva Gyula munkatársától.

A Jobbik őszinte részvétét fejezi ki a norvégiai mészárlás kapcsán az áldozatok hozzátartozóinak és mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek - olvasható az atv.hu honlapján. - Ami ott történt, az emberiség ellenes bűncselekmény volt, és reméljük, ez a folyamat európai összefogással megállítható, nyilatkozta az oslói merénylet után Vona Gábor. A Jobbik pártelnökének egyébként kiemelten fontos lehetett, hogy minél hamarabb elítélje az ámokfutót, ugyanis Anders Behring Breivik a kelet-európai szélsőjobboldali és nacionalista pártok címszó alatt Magyarországról három szervezetet sorol fel: a Magyar Igazság és Élet Pártját, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat és a vele szövetséges Jobbikot.

Anders Behring Breivik több tucat európai radikális szervezet között a magyarországi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak (HVIM) is levelet küldött, közvetlenül azelőtt, hogy a norvég fővárosban robbantott a kormányzati negyedben, majd tömegmészárlásba kezdett egy ifjúsági táborban.

Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő, a HVIM elnöke a TV2 Aktív című műsorában azt állította, az e-mailt csak a támadás után olvasta el, de az alapján nem lehetett volna előre tudni, hogy pontosan mire készül a férfi. Toroczkai hangsúlyozta: vannak dolgok, amelyekben egyezik mozgalmuk és Anders Behring Breivik ideológiája, de a norvég tömeggyilkos tettétől elhatárolódnak, és messzemenően elítélik azt.

A HVIM egyik vezetője ugyanakkor márciusban arról beszélt, hogy a maga részéről a német Werwolf terroregységeket tartja követendő példának.  Egy Budaházy György bebörtönzése elleni tiltakozó gyűlésen Incze Béla elnökségi tag – a Jobbik-képviselő Zagyva Gyula közvetlen munkatársa - a fegyveres népi ellenállásról szónokolt, ami napjainkban szerinte nagyjából úgy működne, ahogy a II. világháború végén megalakuló Werwolf egységek működtek: népi terrorszervezetként, melyek működésének köszönhetően a Harmadik Birodalom legyőzői a háború vége után másfél évtizeddel sem tudhatták, hogy hol robban fel egy bomba, mikor szorítanak kést a nyakukhoz.

A HVIM elnökségi tagja arra kérte az egybegyűlteket, mindenki kezdjen küzdő-vagy önvédelmi sportokra járni, ismerkedjen meg a számára hozzáférhető fegyverekkel, mert lehet, hogy eljön az az idő, „amikor mindenki elmegy a munkába reggel, aztán este felrobbant valamit” „Ki tudja”, morfondírozott Incze, majd sietve hozzátette, hogy ő nem akar senkit semmire buzdítani, hiszen Budaházyt is ezért sikerült elkapni, ő mindössze felveti a lehetőséget, hiszen miért ne az ő oldalukra dőljön el az ország sorsa a későbbiekben. (A beszéd végén, ami itt hallgatható meg, Incze Béla kimentette Zagyvát, aki a tervekkel ellentétben - rendőrségi elfoglaltsága miatt - nem tudott jelen lenni az eseményen.)

Vizsgálódik az ügyészség

Toroczkai László és Zagyva György Gyula a komáromi hídon
Toroczkai László és Zagyva György Gyula a komáromi hídon

Az eset kapcsán vizsgálódik az ügyészség. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségen megerősítették: „A felmerült adatok alapján a főügyészség a HVIM tevékenységének törvényességi ügyészi vizsgálatát látta indokoltnak.” - Tekintettel arra, hogy HVIM székhelye nem a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség illetékességi területén van, az iratokat a további intézkedés megtétele végett megküldték a Csongrád megyei főügyészségnek - mondta Horváthné Varga Erzsébet, megyei főügyész-helyettes.

Indokolt akár a titkosszolgálati nyomozás is

Végh József kriminálpszichológus azt mondta, az Incze Béláéhoz hasonló kijelentések kapcsán indokolt a hatósági - akár titkosszolgálati - nyomozás is. Végh hozzátette: nem lenne meglepődve, ha már zajlana ilyen nyomozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.