A fideszes testület megszüntette a csepeli szocialisták bizottsági tagságát

Csepel képviselő-testülete megszüntette a szocialista bizottsági tagok megbízatását - közölte Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester pénteken az MTI-vel.

 A polgármester a képviselő-testület csütörtöki ülésének döntéséről beszámolva ugyanakkor jelezte: nemcsak szocialista, hanem fideszes tagokat is visszahívtak a bizottságokból, így ezekben a testületekben nem változik a kormánypárti és ellenzéki képviselők aránya. Mint mondta, az eddig működő négy bizottságnak csak a fele marad meg, és mindkettőt ellenzéki - LMP-s és jobbikos - képviselők elnökölik.

Németh Szilárd azzal indokolta a képviselő-testületi döntést, hogy "politikai igazságot szolgáltattak" az elmúlt önkormányzati ciklusokban feltárt "pazarlás, pénzszórás, mutyizás" miatt. Közölte, az előző városvezetés több mint 4 milliárd forintos hiányt hagyott maga után.

Elmondta, büntetőfeljelentéseket is tettek a konkrét ügyekben. Az elmúlt egy év alatt az új fideszes önkormányzati vezetés mintegy kétmilliárd forintot tudott megspórolni úgy - tette hozzá -, hogy egyetlen intézményt sem zártak be, és a szolgáltatások színvonalán még javítani is tudtak. Úgy fogalmazott: "ez a múlt tekintetében is önmagáért beszél".

Szavai szerint az előző szocialista kerületvezetés - gyanújuk szerint - "két kézzel szórta" a pénzt baráti cégeknek, és voltak olyan munkák is, amelyeket nem végeztek el, ám a teljesítésigazolást kiállították. Hozzátette: az ilyen gyanús ügyek miatt sok száz millió forint közpénz tűnt el.

Németh Szilárd a szocialista képviselők visszahívásával kapcsolatban elmondta azt is, hogy az érintettek egyébként se jártak el gyakran a bizottsági ülésekre, csak a honoráriumot vették fel. Elmondta: a mostani döntéssel a kerület éves szinten mintegy 8,5 millió forintot takarít meg.

A történtekkel kapcsolatban az MSZP csepeli szervezetének elnöksége és a képviselőcsoport közleményt adott ki. Ebben az ellenzéki politikusok a döntést "antidemokratikusnak, hazugnak, elvtelennek és álszentnek" nevezték.

Mint írták, azért antidemokratikus a döntés, mert húsz év óta először vette a bátorságot egy párt, hogy a testületben egy - Csepelen 30 százalékos támogatottságú - pártot tényleges karanténba zárjon, a bizottsági delegálás lehetőségétől elzárjon.

Ilyenre sem a fővárosban, sem az országban nincs élő példa - mutattak rá.

Az MSZP szerint azért álszent a meghozott döntés, mivel a Fidesz-KDNP a takarékosság nevében kér áldozatokat másoktól, "arra azonban gondosan ügyeltek, hogy az átalakítás eredményeképpen egyetlen fideszes képviselőnek se csökkenjen egy fillérrel sem a tiszteletdíja".

Hozzátették: a Fidesz-KDNP mindegyik képviselője maradhatott bizottsági tag, három érintettet pedig "felfelé, tanácsnokká buktatták".

Közölték azt is, hogy az MSZP-frakció az ülésen javaslatot tett a képviselői tiszteletdíjak valódi, minden pártot egyformán érintő csökkentésére. Egyetlen önkormányzati bizottság létrehozását javasolták, és egyben az összes tanácsnok megbízatásának megszüntetését kérték, ám - mint írták - a "fülkeforradalmi szavazógép megfontolás nélkül elutasította a javaslatot".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.