A fideszes szóvivő nyugodtan hazudhat?

A Pécsi Törvényszék szerint amit Hoppál Péter pártja megbízásából mond, azért nem terheli felelősség.

Bajnai Gordon, az Együtt–PM vezetője a Pécsi Törvényszéken elbukta azt a pert, amit azért indított Hoppál Péter Fidesz-szóvivő ellen, mert utóbbi azt állította: múlt év nyarán a Fidesz-székházat elfoglaló demonstrálók Bajnai biztatására cselekedtek.

A volt miniszterelnök azt kérte, hogy mivel Hoppál hazudott, a bíróság utasítsa őt bocsánatkérésre, és fizettessen vele kártérítést. De a törvényszék nem vizsgálta, Hoppál igazat mondott-e, ugyanis a bíróság szerint a szóvivő pártja megbízásából mondta mindezt, felelősség őt ezért nem terheli. Vagyis Bajnainak nem őt, hanem a Fideszt kellett volna perelnie.

Bajnai fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik. Incze Andrástól, a felperes ügyvédjétől megtudtuk: a Fidesz másik szóvivője, Kocsis Máté is azt állította, hogy Bajnai ösztönözte a székházostromlókat, ezért Bajnai őt is beperelte. A Fővárosi Törvényszék novemberben Kocsis Mátét a valótlan állítás miatt bocsánatkérésre és 300 ezer forint kártérítés kifizetésére kötelezte. Ez a végzés sem jogerős, mivel Kocsis Máté fellebbezett.

Incze András nem érti, hogy a Pécsi Törvényszék miért jutott a már leírt következtetésre, hisz 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság egy hasonló ügyben úgy foglalt állást: ha egy jogi személy alkalmazottja tevékenységi körében eljárva más személyes jogát megsérti, akkor annak következményeiért nemcsak alkalmazója, de ő is felelősséggel tartozik.

Az LB elvi bírósági határozata irányadó kellett volna legyen a Pécsi Törvényszék számára is, vélte Incze András. Minderről megkérdeztük a Pécsi Törvényszéket, s Gelencsér Zoltán, a polgári kollégium vezetőhelyettese úgy reagált: az LB ezen határozatát a bíróságoknak nem kötelező követniük. Az elmúlt években több olyan tartalmú ítélet is született, hogy ha a jogi személy szóvivője alkalmazója üzeneteit közvetíti, akkor őt nem terheli felelősség.

Hoppál Péter mondja
Pécs, 2013. december 18. Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a pécsi 400 ágyas klinika felújított épületrészének átadásán 2013. december 18-án. A Nukleáris Medicina Intézet és Radiológiai Klinika épületrész felújítása a klinika teljes rekonstrukcióját, modernizációját célzó, 13 milliárd forintos, uniós és állami finanszírozású Janus Pannonius Program részeként valósult meg. MTI Fotó: Sóki Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.