A fideszes, a rokonok és a földpályázat

Prettl János, a Baranya megyei közgyűlés fideszes képviselőjének rokonai összesen mintegy 800 hektár állami földbérlethez jutottak az idei pályázatokon, állította egy pécsi sajtótájékoztatón az LMP helyi politikusa, Ladányi Attila. A fideszes politikus előbb válaszolt néhány kérdésünkre, aztán visszavonta nyilatkozatát.

Az eddig meghirdetett baranyai területek kétharmadát szerezték meg a kormánypárti politikus hozzátartozói Ladányi szerint. A politikus elmondta, hogy Baranyában hetvenhárman pályáztak, és negyvenen jutottak földhöz. A vesztesek az igazságtalannak érzett pályázati elbírálás miatt jogi úton szeretnének elégtételt, s azt fontolgatják, hogy perközösséget létrehozva fordulnak bírósághoz.

Ladányi Attila – aki szintén tagja a baranyai közgyűlésnek – úgy véli: ha bebizonyosodik, hogy Prettl János rokonsága a politikus befolyásával jutott állami földekhez, akkor a hozzátartozók le kell mondjanak a bérleti jogukról, Prettl pedig a képviselőségről.

Megkérdeztük az ügyben a Komlón élő Prettl Jánost, aki elmondta: csak arról tud, hogy a lánya – aki tíz éve agrárvállalkozó – 112 hektárt nyert el pályázatával, arról, hogy további rokonai is ily módon kaptak volna földet, nem értesült, mivel neki nem dolga ezt számon tartani.

Mindamellett a 63 esztendős megyeházi képviselő visszautasította, hogy lobbizott volna családtagjai pályázatának sikeréért. Prettl János szerint a földpályázat szocialistákhoz kötődő vesztesei indítottak ellene hecckampányt. Hozzátette, hogy az őt vádoló vesztesek közül sokan a szocialista kormány idején szereztek földet, gyanús körülmények között.

Később Prettl János felhívott minket, hogy nyilatkozatát visszavonja. Álláspontunk szerint azonban egy politikus közügyekben tett nyilatkozata nem visszavonható, így – annak érdekében, hogy az amúgy is meglehetősen titokzatos történetet a lehető legkerekebben mutassuk be – mégiscsak megosztottuk Prettl szavait olvasóinkkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.