A Fideszben is hódít a Kádár-nosztalgia

Inkább Orbánt, mint Gyurcsányt tartják alkalmasnak a válságkezelésre a Nézőpont felmérése szerint. Azért Kádár sem volt rossz - még a fideszesek is nosztalgiáznak.

Csak minden tizedik megkérdezett ember tartja a gazdasági válság kezelésére alkalmasnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, Orbán Viktor Fidesz-elnök válságkezelői képességében viszont minden harmadik magyar bízna - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Heti Válasz számára készítettek.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott felmérés szerint - amelyet a kormányzati intézkedéscsomag múlt heti ismertetése után készítettek - az MSZP-szavazók 53 százaléka bízik a jelenlegi kormányfőben.

A Nézőpont Intézet szerint "bőven vannak rejtőzködő vagy Gyurcsányból kiábrándult szocialista szavazók", a megkérdezettek hat százaléka ugyanis Horn Gyulára, öt százalékuk pedig Medgyessy Péterre bízná az ország sorsát. Orbán Viktor Fidesz-elnök válságkezelői képességeiben most minden harmadik magyar - a válaszadók 32 százaléka - bízna.

A válságkezelő csomaggal kapcsolatban az összes megkérdezett mindössze nyolc százaléka véli úgy, hogy számára előnyös lesz az adószabályok módosítása. (Az MSZP-szavazóknak is csak a 21 százaléka bízik a kormányfő "adóátrendezésében"). Mindeközben a megkérdezettek 88 százaléka átalakítaná a magyar adórendszert, és csak öt százalékuk őrizné meg a jelenlegi szabályozást. A kutatás szerint rossz a fogadtatása a nyugdíjrendszerbe újonnan belépők 13. havi nyugdíja megszüntetésének, ugyanis csak a megkérdezettek 29 százaléka helyesli, 59 százalékuk viszont ellenzi a tervezett intézkedést.

A Nézőpont Intézet a kommunizmus áldozatainak emléknapjára való tekintettel Kádár János megítéléséről is érdeklődött. Eszerint minden második ember a magyar történelem "inkább pozitív" szereplőjének látja az egykori pártfőtitkárt. Ezen belül az MSZP-szavazók 73 százaléka vélekedik így, ugyanakkor a Fidesz-tábor 43 százaléka is "nosztalgiázik".

A választók 19 százaléka a közbiztonság kérdését jelenleg nagyobb problémának tartja, mint a gazdasági válságot. A megkérdezettek 59 százaléka szerint az "etnikai hovatartozás" befolyásolja a bűnözési hajlandóságot, és különösen a kisebb városokban lakók gondolják ezt így - ismerteti a felmérés.

A Nézőpont Intézet felmérése február 16. és 20. között készült, ezer fő megkérdezésével. A reprezentatív minta célcsoportja a 18 év feletti magyar lakosság volt, akiket telefonos kérdőíves interjúval kérdeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.