A Fidesz tudni véli, ki irányítja Bajnait

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem ment el, továbbra is ő hozza a döntéseket, ő irányítja Magyarországot.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban mondta, amit az ellenzéki párt frakcióigazgatója már szombaton is közölt: a sajtó "lebuktatta" Gyurcsány Ferenc volt és Bajnai Gordon jelenlegi kormányfőt, kiderült ugyanis, hogy rendszeresen összejárnak, egyeztetnek az ország ügyeiben.

A helyettes szóvivő emlékeztetett: pártja ezzel összefüggésben kérdéseket fogalmazott meg a két politikushoz, többek közt arról, hogy miért, miről és milyen rendszerességgel tárgyalnak titokban, "milyen gyakran rendeli Gyurcsány Ferenc Bajnai Gordont az Apró-villába", és miért hazudták azt, hogy Gyurcsány Ferenc háttérbe vonult. Választ - mint mondta - még nem kaptak a kérdéseikre.

Cser-Palkovics András szerint azonban a helyzet így is egyértelmű: Gyurcsány Ferenc nem ment el, továbbra is irányít, dönt. "Néha a monitor mögé bújva, blogolva, néha pedig érdemben, onnan előugorva, de ő hozza a döntéseket, ő irányítja Magyarországot" - mondta.

Az ellenzéki képviselő szerint ez látszik a személyi döntéseknél is, "amikor bebetonozzák az embereket": a "bebetonozás" egyetlen szempontja ugyanis nem a rátermettség, nem a szakmai alkalmasság, hanem az, hogy milyen személyes viszony fűzi az adott embert Gyurcsány Ferenchez, illetve Bajnai Gordonhoz. Így van ez Andor László uniós biztosi jelölése esetén is, akit egyáltalán nem a rátermettség, hanem Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz fűződő viszonya miatt jelöltek a posztra - mondta.

A Fidesz szombati közleményére, amelyben Répássy Róbert frakcióigazgató azt a kérdést tette fel, miért hívatta magához titokban Gyurcsány Bajnait, a kormányszóvivő az MTI-nek úgy reagált: folytatódik a "Fidesz Muppet show", a legnagyobb ellenzéki párt "bábszínházasdit játszik" és "piszlicsáré" dolgokkal foglalkozik, miközben gazdasági válság sújtja a lakosságot.

Szollár Domokos akkor jelezte: a Bajnai-kormány nyitott minden egyeztetésre, és párbeszédre a fontos ügyekben. Mint mondta, ezért Bajnai Gordon szokott egyeztetni Gyurcsány Ferenccel, Medgyessy Péterrel és Boross Péterrel is. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a miniszterelnök az elmúlt hónapokban háromszor egyeztetett Gyurcsány Ferenccel, legutóbb a volt kormányfőnél, mivel a megbeszélésre késő este tudtak időt szakítani.

Országlások jegyzőkönyvei

Rendkívül bűnös dolog, ha valaki az ország kérdéseiről mer egyeztetni, s egyenesen megbocsáthatatlan, ha mindezt az épp regnáló miniszterelnök teszi elődjével. Pláne, ha félhomályos, lefüggönyözött zugokban, elbujdokolva az ország, s nem mellesleg a Fidesz kielégíthetetlen információéhsége elől. Pláne, ha a miniszterelnököt Bajnai Gordonnak hívják, elődjét pedig Gyurcsány Ferencnek. (Nem pedig például Horn Gyulának és Boross Péternek, akik szintén mertek eszmét cserélni.) S pláne, hogy mindezt Gyurcsány otthonában, a hírhedt Apró-villában teszik. Ördögi szocialista mutyi ez is. De lebuktak, tehát a legkevesebb, hogy kiállnak a nyilvánosság elé: a polgároknak joguk van tudni, valóban Gyurcsány irányítja-e továbbra is az országot. Talán jegyzőkönyvet is vezethetnének e titkos egyeztetésekről. Jó ötlet, de előbb arra kérnénk Cser-Palkovics Andrást, mutassa be például az Orbán Viktor vezette kormányülések jegyzőkönyveit, melyek hiányát (igaz, jóval utóbb) az Alkotmánybíróság is számon kérte. És az sem lenne érdektelen, vajon a hivatalos, néhány mondatos kommünikékben olvashatókon túl miről is beszélget Orbán Viktor Sólyom László államfővel, vagy a titkos Fidesz-műhelyekben a leendő, egyelőre árnyékkormány-tagokkal. De érdekes olvasmány lenne az ellenzéki pártvezér s egykori pénzügyére, Járai Zsigmond megbeszéléseinek leirata azokból az időkből, amikor Járai, Orbán jóvoltából még évekig az MNB elnökeként kamattrükkökkel törte a borsot immár a szocialista kormány orra alá. Egy jegyzőkönyvet azért ismerünk azokból az időkből: a Tokaj-hegyaljait. Abból legalább őszintén s egyértelműen kiderült: akkoriban ki irányította az országot. Kálmán Attila

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.