Szüljön! - sötétség a magyar parlamentben

Talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak – így érvelt a fideszes Varga István a tegnap éjjeli parlamenti ülésen, melyen a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezés vitáját tartották.

Már az is nagy felháborodást keltett, hogy a Parlament éjjel háromra tűzte ki annak a népi kezdeményezésnek a tárgyalását, melynek a célja az volt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon. Noha az LMP frakcióvezetője jelezte a házelnöknek, hogy „illendő lenne tévéközvetítés alatt beszélni egy ilyen súlyú, és 103 ezer ember által aláírt indítványról”, a kormánypártok ezt leszavazták, így a vitára a sötétség leple alatt került sor.

Mint kiderült, nem csak kint volt sötét.

Az már az alkotmányügyi bizottság hétfő délelőtti ülésén kiderült, hogy a kormánypártok nem támogatják a kezdeményezést, de ilyen avítt és nevetséges érvekre senki sem számított. A vita ráadásul nem a családon belüli erőszakról és annak jogi tényállásáról szólt, hanem férfi és nő közötti problémáról – írja a Hvg.hu.

„A fiatal nők legfontosabb hivatása a gyerekszülés” – ez a véleménye például Varga István fideszes képviselőnek, aki azt is hozzátette, az anyák jobban tennék, ha szülnének két-három vagy inkább négy-öt gyereket, a politikus szerint ez megoldaná a családon belüli erőszak kérdését. Mint mondta, a nők az emancipáció és az önmegvalósítás mellett elfelejtettek szülni, és emiatt fogy a magyar. 

Karvalics Ottó KDNP-s képviselő azt mondta a vita során: először a családoknak példát kellene mutatniuk, hogyan lehet békében élni egymás mellett, és majd csak utána lehetne a nőknek érvényesülniük.

A Jobbik sem maradt ki az indulatkeltésből, Szávay István a Kettős Mérce blog tudósítása szerint elmondta, hogy az emancipációs mozgalmak során az egyenlőség iránti vágy végül mindig átmegy férfigyűlöletbe.

Az ellenzéki képviselők persze felháborodtak a kormánypárti politikusok hangnemén és véleményein, szerintük ugyanis a családon belüli erőszakot nem szabad feminista témaként beállítani, hiszen időseket, gyerekeket és többgyermekes anyákat is bántalmaznak. „Olyanokat is, akik karriert építenek, vagy gyerekeket szülnek” – hangoztatta Szabó Rebeka LMP-s képviselő.

A közel másfél órás vita azzal zárult, hogy a kezdeményezésről kedden döntenek a képviselők, Varga kijelentéséből pedig alig néhány óra leforgása alatt mémek tucatjai kezdtek terjedni az interneten.

Varga István ért a nők nyelvén
Kocsis Zoltán 2011.05.17. Digitális 2011. május 17. Parlament, Országgyűlés. Balsai István és Dr. Varga István Fotó:Kocsis Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.