A Fidesz is megszavazta Gergényi Péter kitüntetését

A fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ, az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP-Jobbik-frakció együtt szavazta meg Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány kitüntetését 2006-ban - írta a fővárosi SZDSZ-es képviselőcsoport szóvivője közleményben.

Korchma Zsombor közleményével arra reagált, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kedden a Kire szavazzanak a liberálisok? című rendezvényen arról beszélt, hogy "az SZDSZ a 2006-os az október 23-ai rendőrattakért kitüntetést szavazott meg Gergényi Péternek".

A szabad demokraták szóvivője úgy fogalmazott, hogy Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány Budapestért díját és a Főváros Közbiztonságáért kitüntetését 2006-ban az akkori Fidesz-MDF-MKDSZ, az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP-Jobbik frakció együtt szavazta meg. Hozzáteszi, hogy a díjakról ellenszavazat nélkül, egyhangúlag szavaztak az illetékes bizottságokban a képviselők szeptember elején, miután a nyár folyamán minden budapesti főpolgármester-jelölt, köztük Tarlós István is felkereste hivatalában a rendőrfőkapitányt és méltatta munkáját.

Korchma Zsombor leszögezte, hogy Gergényi Péter nem a 2006. szeptember 18-ai vagy október 23-ai rendőri fellépésért, hanem Budapest javuló közbiztonságáért kapta az elismeréseket. Emlékeztetett arra, hogy az év szeptemberében a Fővárosi Közgyűlés egyhangú határozatban fejezte ki elismerését a BRFK vezetőjének „a főváros rendje és biztonságának javítása érdekében tett intézkedésekért”. A korábban konszenzussal megítélt kitüntetés viszont a Főváros Napján, 2006 november 23-án, már az újraválasztott képviselő-testület előtt adták át.

Kitért arra is, hogy az ünnepi közgyűlés előtt egyedül az újonnan létrejött KDNP-frakció adott ki nyilatkozatot, amelyben arra kérik "Gergényi Pétert urat, hogy bölcs belátást és józan önmérsékletet tanúsítva nyilatkozzon úgy, hogy a díjat csak a vizsgálatok lezárulta után veszi át." Mint írta, a Fidesz akkor nem szólalt meg a kérdés kapcsán, "hiszen a kitüntetést ők is megszavazták, s tudták, hogy az egyhangú döntést követően Gergényi Péter már október 23-án is Budapest kitüntetettje volt".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.