A vesztes esztergomi fideszesek tovább harcolnak

Az esztergomi képviselő-testület alakuló ülésén vasárnap nem választottak alpolgármestert, mert a 10 tagú Fidesz-frakció levélben közölte Tétényi Éva független polgármesterrel, hogy fél évig egyikük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni.

Tétényi Éva a levél felolvasása után közölte, mivel nyilatkozatukat esküjük előtt tették a képviselők, az eskütételt követően és a megbízólevél birtokában mindannyiukat név szerint megszólítja, hogy fenntartja-e nyilatkozatát. 

Az elsőként szólított Meggyes Tamás volt polgármester kijelentette, hogy elhatározását nem változtatja meg. Szavait becsmérlő bekiabálásokkal, füttyel és fújolással fogadta az alakuló ülés közel 500 fős közönsége, többen szóvá tették "Hol a nemzeti együttműködés?"

A Fidesz helyi elnöke, Steindl Balázs önkormányzati képviselő kijelentette: a fideszesek Nyíri Attila MSZP-s képviselőt jelölnék alpolgármesternek. Tétényi Éva közölte, hogy továbbra is a legnagyobb frakcióból szeretne munkatársat maga mellé és mivel őt illeti a jelölés joga, további egyeztetéseket kezdeményez, majd "köszönöm szíves, segítő együttműködésüket" szavakkal bezárta az ülés formális részét. Szavait többször, hosszú, lelkes taps kísérte.

A fideszes képviselők elhagyták az alakuló ülés helyszínét, a Dobó Katalin Gimnáziumot. Tétényi Éva pedig közmeghallgatást tartott az aulában összegyűlt esztergomiaknak. Beszámolt arról, hogy a városnak 20 milliárd forintos adóssága van, aminek nagyját 2012-ben kell kifizetni. A polgármester rámutatott, hogy ami Esztergomban történt, az nem politikai, hanem polgári mozgalom. "Ez a Fidesz helyi akciója, remélhető az országos vezetés idetekint és segítségükkel sikerül ezt a helyzetet megszüntetni".

Tétényi Éva elmondta: jelenleg kettős kormányzás van a polgármesteri hivatalban, a városházán félelem uralkodik, neki és munkatársainak nincs internet hozzáférésük és saját telefonjaikat használják. A testületet az Alkotmánybíróság javaslatára a Parlament oszlathatja fel, fél év múlva. Az alakuló ülésen történtek fényében elképzelhető, hogy a fideszes képviselők erre készülnek - fogalmazott. "Az átmeneti állapotot próbálom méltósággal elviselni. Esztergomnak békére és nyugalomra van szüksége" - jelentette ki Tétényi Éva.

Az esztergomi önkormányzatban a tíz egyéni választókörzetben az összes helyet a Fidesz-KDNP képviselői nyerték meg, egyikük Meggyes Tamás volt polgármester. A testületben az LMP, a Vállalkozók Pártja, az MSZP és a Jobbik Magyarországért mozgalom 1-1 helyet kapott. A polgármester kérésére fizetését a törvényi minimumon, 483.125 forinton állapították meg, költségtérítése pedig az összeg 25 százaléka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.