A fiatal kereszténydemokraták szerint a szocialisták provokálják a vidékieket

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Darányi Ignác Terv megvalósításában látja az egyedüli garanciát arra, hogy a mezőgazdaság területén bekövetkezzen a régóta indokolt generációváltás, és arra kérik az MSZP agrárpolitikusait, hogy ne provokálják "hazug megtévesztő nyilatkozataikkal" a vidéken élő embereket.

Stágel Bence, az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Harangi Fülöp, a szervezet vidékért munkacsoportjának vezetője az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte: támogatják a terv megvalósítását, amely a múlt káros hagyományait felszámolva az egyedüli garancia arra, hogy a mezőgazdaság területén bekövetkezzen a régóta indokolt és várt generációváltás. Ezáltal minden esély megvan arra, hogy a vidék nem elöregedni, hanem fiatalodni fog, és megszületnek azok a gyermekek, akik a jövőt jelentik a vidéki Magyarországnak - mutattak rá.

A terv képes arra, hogy megteremtse a lehetőséget a fiatal gazdák támogatására, indulási feltételeik biztosítására, amelynek következtében a vidéken élő fiatalok vonzó jövőképet találnak agrárvállalkozásaik fejlesztésére. Kitértek arra, hogy az uniós csatlakozás óta hazánk folyamatosan újabb és újabb területeken szembesült azokkal a problémákkal, amelyeket a rendszerváltás előtti években örökölt Magyarország. Ezek közül az egyik legsúlyosabb, hogy az ismert történelmi okok miatt nem alakulhattak ki a több generáció óta működő klasszikus családi gazdaságok, aminek következtében a mai napig nincsen elfogadott normája a családi gazdaságok továbbadásának.

Másrészt az agrárium hosszú évek óta nem tudott vonzó területté válni az új nemzedék számára, köszönhetően "a Gyurcsány-Bajnai korszak neoliberális ámokfutásának", amely tudatosan ellehetetlenítette a hazai mezőgazdaságot, emiatt a fiatalok inkább menekültek a gazdaságból, mint hogy maguk is növénytermesztésbe vagy állattenyésztésbe kezdjenek. A kereszténydemokrata politikusok az MSZP agrárpolitikusait arra kérik, vegyék tudomásul, hogy vidéken agrárbéke van, és senki nem kér azon "kártékony politikából", amelyet a magyar vidék 2010-ben az ország kétharmadának részeként elutasított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.