A DK szerint Lezsák házszabályellenesen döntött a népszavazásról

Az alkotmányügyi bizottság összehívását szorgalmazza a Demokratikus Koalíció (DK), arra kérve a testületet, nyilvánítsa házszabályellenesnek a házelnöki feladatokat ellátó Lezsák Sándor azon döntését, amely szerint nincs alkotmányos alapja a DK népszavazási kezdeményezésének az új országgyűlési törvényről.

A DK ügyvezető alelnöke, a független parlamenti képviselő Molnár Csaba az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a DK kezdeményezéséről - vagyis, hogy a Ház döntsön az országgyűlési törvény népszavazással történő megerősítéséről - a házszabály szerint a parlament csak jövő hétfőn határozhat, addig pedig lejár a DK frakcióalapításának hat hónapos moratóriuma. A DK kezdeményezéséről a házszabály alapján kizárólag az Országgyűlés dönthet, Lezsák Sándornak ehhez nincs joga, neki "csupán annyi a feladata, hogy a kezdeményezést beterjessze a parlament ülésére" - hangsúlyozta Molnár Csaba, aki szerint a Fidesz mindenáron meg akarja akadályozni a DK-frakció megalakulását az Országgyűlésben.

Az ellenzéki politikus korábban azt közölte, a referendum benyújtásával az a céljuk, hogy a köztársasági elnök feladatkörét az új államfő megválasztásáig ellátó Kövér László házelnök hétfőig ne írhassa alá a jogszabályt, mert akkor a DK megalakíthatja parlamenti frakcióját.

Lezsák Sándor szerint azonban nincs alkotmányos alapja az új országgyűlési törvény megerősítésére vonatkozó, a Demokratikus Koalíció által javasolt népszavazási kezdeményezésnek. A házelnöki feladatokat ellátó alelnök emlékeztetett: az alaptörvény meghatározza, hogy népszavazás kezdeményezésére a köztársasági elnök, a kormány, valamint meghatározott számú választópolgár jogosult. Országgyűlési képviselőket a népszavazás kezdeményezésének joga sem az alkotmány, sem pedig az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló - január 1-jén módosult - jogszabály alapján nem illeti meg. Rámutatott arra is, hogy az alaptörvény szerint nem lehet országos népszavazást tartani az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésről sem.

A beadvány indokolásával kapcsolatban Lezsák Sándor utalt arra is, hogy a házszabály hétfőn elfogadott módosítása során - az alaptörvénnyel összhangban - kikerültek a házszabályi rendelkezések köréből a törvény népszavazással történő megerősítésére vonatkozó eljárási rendelkezések is - tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtószolgálata.

A hatályos házszabály egyik paragrafusa szól úgy, hogy az Országgyűlés által elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény népszavazással történő megerősítését legkésőbb a zárószavazás befejezésekor, írásban lehet kérni és hogy a Ház a végszavazást követő ülésen határoz a népszavazásra bocsátásról. Ez a passzus azonban - mint arra Lezsák Sándor is utalt - a házszabály hétfőn elfogadott, de még ki nem hirdetett módosításával kikerült a rendelkezések közül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.