A Borsod megyei lett az Év kórháza

Miskolcot szeretik a legjobban a betegek – legalábbis a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház nyerte el az idén az Év kórházáról döntő szavazást. A választók egyébként – s ez most először fordult elő – egyetlen kategóriában nem osztottak ki még négyes osztályzatot sem.

- Eddig minden évben elindultunk, most azonban nyernünk is sikerült – mondta lapunknak a keddi eredményhirdetés után dr. Csiba Gábor, az Év kórházának főigazgatója. Az idén negyedszer tartott internetes szavazáson a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház kapta a legmagasabb összesített eredményt: egyebek közt az orvosi és ápolási munkával, valamint az infrastruktúrával is itt voltak a leginkább elégedettek a betegek, illetve a második helyre szorultak a tisztaság és az ellátás tekintetében. A főigazgató szerint az ország harmadik legnagyobb kórházaként (évente egymillió járó és hatvanezer fekvőbeteget kezelnek) nyilván sok szavazót "mozgósított" az intézmény tevékenysége.

– Már a betegelégedettségi felméréseink is általában jó eredményeket hoznak, kizárólag a tisztaságra, illetve a környezet minőségére panaszkodnak a betegek. Ezt is figyelembe véve erre fordítottunk a legtöbbet tavaly, hiszen parkosítottunk, és sokat szépült a kórház – mondja Csiba Gábor. Véleménye szerint az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján található értékelésekkel nagyjából összhangban van a szavazás eredménye. A felügyeletnél is a leginkább a tisztaság miatt kapnak rosszabb értékeket, a szakmai felkészültségben rendre jó eredményeket produkálnak.

A Házipatika honlapján indított szavazáson Magyarország összes államilag finanszírozott kórháza és klinikája részt vett, a szavazás során – akárcsak az iskolákban – egy ötfokú skálán lehetett osztályozni az intézményeket, összesen öt kategóriában. A díj történetében először fordult elő, hogy romlott az összesített átlageredmény. Az összesített átlagérték – a 2005-ös 3,54, a 2006-os 3,63 után és a 2007-es 3,67 után 3,44 lett, vagyis ez lett a valaha tapasztalt leggyengébb mutató.

E mostani szavazás során összesítésben egyetlen kategóriában sem sikerült elérni a 4-es, vagyis a "jó" eredményt. A "szakmai kategóriákban" nagyon megerősödtek a gyermekek ellátásáért felelős intézmények, az egyetemi klinikák eddig tapasztalható szélsőséges megítélése lényegesen differenciáltabbá vált, igaz, az "infrastruktúra" kategóriában még mindig borzasztóan gyengén szerepelnek. A szavazók egyébként a leginkább az orvosi és az ápolói munkával elégedettek, az infrastruktúrát értékelik a legrosszabbnak.

"Az év kórháza" szavazás második helyén a fővárosi Semmelweis Egyetem ÁOK Kardiológiai Központ végzett, a harmadik a Zirc Városi Erzsébet KórházRendelőintézet lett.

Európa legkorszerűbb CT-berendezése

Az eredményhirdetés napján avattak föl egyet Európa legkorszerűbbnek számító CTberendezéséből a nyertes kórházban. A 265 millió forintos gép, amiből az egész kontinensen ezen kívül még három van, 128 szeletre "vágja" az emberi testet, s percek alatt pontos, részletes képet ad a szervek, testrészek állapotáról.

– A várakozás jelentősen rövidül, vizsgálatok egész sorát váltja ki – sorolja az új eszköz előnyeit dr. Csiba Gábor főigazgató. Arra, hogy az OEP-finanszírozásból gazdálkodó intézménynek miből futotta erre a méregdrága eszközre, a főigazgató válasza egyszerű: racionalizálás, illetve bizonyos tevékenységek "aktivizálása". – A 2007es átalakulások rosszul érintettek bennünket is, összesen félmilliárd forinttal jutott kevesebb, mint amennyire számítottunk. Azonnal belső átalakításokba kezdtünk, négy telephelyet felszámoltunk, 160 dolgozót bocsátottunk el, az onkológiai ellátást pedig felpörgettük – sorolja a főigazgató, aminek eredményeként, a megszokottól eltérően önerőből, öt év alatt fizetik ki a ma legkorszerűbb berendezést.  

Miskolci Kórház
Miskolci Kórház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.