A bíróság rábólintott: a Fidesz megszabadult a felcsúti polgármestertől

A Fejér Megyei Bíróság jóváhagyta a fideszes többségű felcsúti önkormányzat azon határozatát, amellyel összeférhetetlenség miatt megszüntették a település független polgármesterének megbízatását. Orbán Viktor „falujában" időközi polgármester-választást kell tartani.

Az Orbán Viktor kormányfőhöz ezer szállal kötődő Felcsúton tavaly ősszel Varga György független jelöltet választották meg polgármesternek, aki tíz szavazattal előzte meg a Fidesz aspiránsát. Az önkormányzatban kétharmados többséget szerző fideszes képviselők és a polgármester között az első perctől kezdve feszült volt a viszony, így sejthető volt, hogy rövid időn belül kenyértörésre kerül sor.

Erre nem is kellett sokat várni, mivel az önkormányzati törvény tavaly decemberben életbe lépett egyik módosítása szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek valamilyen köztartozása van, és azt 60 napon belül nem rendezi. A jogszabály-változást követően az adóhatóság arról értesítette a felcsúti jegyzőt, hogy Varga Györgynek 2009 óta adótartozása áll fenn.

Hogy pontosan mekkora összegről van szó, azt sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, sem az önkormányzat, sem pedig Varga György nem hozta nyilvánosságra. Miután a faluvezető 60 napon belül nem rendezte a tartozását, a felcsúti képviselő-testület február 28-án megszüntette a megbízatását. A határozatot Varga György bíróságon támadta meg.

A polgármester keresetét a napokban a Fejér Megyei Bíróság elutasította - tudtuk meg G. Boda Orsolyától, a bíróság szóvivőjétől. Az úgynevezett polgári nem peres eljárásban született jogerős döntés szerint Varga Györgynek már 2009 júniusában tudomása volt az adótartozásáról, így a törvénymódosítás hatályba lépésnek napjától - 2010. december 24-étől - fennállt az összeférhetetlenségi ok. A bíróság szerint a faluvezetőnek külön felszólítás nélkül 60 napon belül törlesztenie kellett volna az összeget. A történet érdekessége, hogy a polgármester néhány nappal a határidő után, 2011. március 7-én egy összegben befizette az adótartozását, ám ezzel már elkésett: csak akkor menthette volna meg a pozícióját, ha ezt még a testületi határozat meghozatala előtt megtette volna.

G. Boda Orsolya kérdésünkre elmondta, a bírósági döntés ellen már nem lehet fellebbezni. Ez azt jelenti, hogy hamarosan időközi polgármester-választásra kerül sor Felcsúton. Más kérdés, hogy mivel az expolgármesternek már nincs adótartozása, akár harcba is szállhat a posztért. Varga Györgyöt egyelőre nem sikerült elérnünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.