A 2006. októberi rendőrattak a Fidesz puccskísérletének része?

Orbán Viktor szivárogtatta ki az őszödi beszédet, szervezte a 2006-os őszi zavargásokat, míg az október 23-i rendőrattak a Fidesz puccskísérletének része volt – legalábbis Debreczeni József szerint, aki újraépítené Gyurcsány Ferenc politikai alakját.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció alelnöke A 2006-os ősz című könyvében közel háromszáz oldalon próbálja a Heti Válasz szerint újraírni a történelmet. Mindehhez számos bizonyítékot sorol fel, amelynek zömét – legalábbis ez a lap álláspontja - egy nem túl gyakorlott tényfeltáró is percek alatt cáfolhatja. Legfrissebb számában a Heti Válasz egy csokorra valót válogatott ki Debreczeni tévedéseiből.

Debreczeni szerint Orbán Viktor július 22-én Tusnádon, a Bálványosi Szabadegyetem idején „már ismeri a miniszterelnök őszödi beszédét", de a Gyurcsánnyal folytatott televíziós vitában elszenvedett veresége miatt megsemmisítő bosszút szeretne állni, ezért több hónapon keresztül készíti elő a közvéleményt.

Debreczeni bizonyítékként a Fidesz Tusnádon kiadott, Jó reggelt Magyarország! Című kiáltványát említi, mert ebben tizenegyszer szerepel, a „hazugság" és a „politikai hazugság" kifejezés, ami szerinte Őszödre való utalás.

Debreczeni azonban elfelejti – állítja az írás –, hogy az Orbán-beszédek mindig egy-egy kifejezés köré épülnek. 2006. június 9-én, a kormányprogram vitájában Orbán például az őszinte szót ejtette ki 16 alkalommal, mindig tagadó értelemben (nem őszinte = hazug). Vagyis Debreczeni logikája alapján már ekkor is ismerhette volna az őszödi beszédet.

A fő bizonyítékot az író a tévéostrom legdrámaibb pillanataiban látja: amikor a tüntetők felgyújtják a locsolóautót. Mindez Debreczeni olvasatában: „a vízágyút Molotov-koktéllal felgyújtó, megvadult harcosokhoz akkor és ott nyilván parancs érkezett, ők pedig azonnal engedelmeskedtek."

Ezek szerint – figyelmeztet az írás - nem ismeri a jogerős bírósági ítéletet, amelynek alapján a vízágyút Kisgergely András gyújtotta fel, aki később az ózdi Jobbikot irányította (mára kizárták a pártból).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.