L. Simon-ügy: A veszteseknek is jutott pénz

Újabb nagy összegű, 23 és fél milliós megbízásokra bukkant lapunk, amelyeket L. Simon László fideszes politikus környezetéhez tartozó személyek cégei kaptak.

A Népszabadság tegnap közölte, hogy tavaly az L. Simon László vezette Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács 9,4 milliós kommunikációs tenderére három céget hívtak meg: a Picasso Média Kft.-t, a Kortárs Média Kft.-t és a Shortcut Communications Kft.-t. A Picasso Média ügyvezetője és résztulajdonosa Bajnai Zsolt, aki kommunikációs vezetőként tagja L. Simon kormányzati stábjainak.

A 9,4 millió forintos megbízást elnyerő Shortcut Communications Kft. ügyvezetője és résztulajdonosa Kisfalvi Gábor, L. Simon kabinetfőnöke. A harmadik meghívott, a Kortárs Média Kft. közösen működtette a Kultura.hu nevű internetes portált az állami tulajdonban lévő Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, amelynek vezetője Hornyák Tibor, aki L. Simon kulturális államtitkárságakor kabinetfőnökként dolgozott mellette.

A Népszabadság kiderítette: a velencei megbízásról lemaradó mindkét céggel szerződött 2013-ban a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), amelynek L. Simon a legutóbbi időkig alelnöke volt.

Az NKA honlapjának Üvegzseb menüpontja szerint bruttó 6 millió 743 ezer forint jutott a Picasso Média Kft.-nek: az „NKA 20 jubileumi kiadvány megírását és nyomdai előkészítését” rendelte meg tőlük. A Kortárs Média Kft.-vel ugyanezen jubileumi kiadvány nyomdai kivitelezéséről állapodtak meg, először 500, majd további 300 példányban. A munka ellenértéke összesen nagyjából bruttó 17 millió forint volt.

Tegnapi cikkünk nyomán a Demokratikus Koalíció bejelentette: olyan módosító javaslatot nyújt be a közbeszerzési törvényhez, amely eltörölné a meghívásos tenderek kiírásának lehetőségét. Indokolásuk szerint a „haveri panamáknak” szeretnék így útját állni, garantálni, hogy csak „valódi versenyen alapuló” eljárásokat lehessen lefolytatni.

Az Együtt–PM közleményében azt írta: L. Simon László indoklása – mely szerint a pályázatot gyorsan kellett lebonyolítani, ezért hívott meg olyan cégeket, amelyekről nem kellett hosszasan referenciákat begyűjteni, mivel tulajdonosaikat régóta ismeri –„az eddigi legkonkrétabb beismerése annak, amit a Fidesz művel Magyarországgal: állami szintre emelték a korrupciót, és a haverjaik között osztják szét a pénzeket”.

A pártszövetség közleményében magyarázatot követel L. Simontól kijelentéseire, és elvárja, hogy tisztázza, haveri alapon kaptak-e L. Simon munkatársaihoz köthető cégek százmilliókat különböző pályázatokon a magyar államtól.

Tegnap maga L. Simon László is nyilatkozatban reagált cikkünkre a Magyar Távirati Irodán keresztül. A közleményben az államtitkár lényegében megismételte, amit lapunknak mondott az ügyről. Változatlanul természetesnek tartja, hogy „ha jogszabályi lehetősége van meghívásos pályázat kiírására, akkor nem ismeretlen cégekkel, hanem megfelelő referenciával bíró, általa már ismert és megbecsült cégekkel, emberekkel fog dolgozni, ahogyan ezt mindenki más a bal- és jobboldalon, az állami, az önkormányzati és a magánszektorban is teszi”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.