Lenyomozta kommentelőit a veszprémi hírportál

Kiderítette az önkormányzathoz közel álló veszprémi vehir.hu kommentelőinek kilétét. Jogászok szerint amennyiben valóban így történt, akkor a portál és a szolgáltató is visszaélt a személyes adatokkal, ami törvénytelen.

Büszkén adta hírül a vehir.hu, hogy „az utóbbi időben elbunkósodó és egyre nagyobb méreteket öltő gyűlölet-hozzászólás cunami (nem minden jelent meg a cikkek alatt!) adatait kikértük az oldal adminisztrátoraitól, és az a szomorú tény állapítódott (sic) meg, hogy az IP és hasonló információk alapján pontosan látszik, és tudjuk, hogy honnan jönnek a hozzászólások." A szerző szerint néhány beírót személyesen is ismernek.

Olvasónk felvétele az utóbb visszavont cikkről

„Mert lehet itt jönni a szólásszabadsággal, meg az internet adta „aztcsinálomamitakarok" alapeszmével, viszont van itt egy kis bibi. Míg a cikket írók, és a benne szereplők nevüket és arcukat adják az anyaghoz, kvázi vállalják magukat, addig a névtelen úriemberek és hölgyek nemhogy értelmesen eldiskurálnának, hanem inkább tudatosan szétverik az értelmes csevegés lehetőségének legapróbb írmagját is."

Valaki szólhatott a szerzőnek vagy szerkesztőnek, hogy jogsértést vallott be a nagy nyilvánosság előtt, mert hamarjában leszedték az oldalról a bárgyú írást.

Az általunk megkérdezett jogászok szerint a portálok szerkesztői a kommentelők IP-címét és azt látják, milyen néven regisztrált, ebből az általában nem derül ki, hogy valójában kicsoda a hozzászóló. Amennyiben ezt a hírportál lenyomozza, visszaél a személyes adatokkal. Ezt egyébként a szolgáltató vagy más szervezetek (például bűncselekmény gyanúja esetén a rendőrség) nélkül a honlap nem tudja megtenni. Ha a szolgáltató kiszolgáltatta az adatokat, akkor jogsértést követett el, másrészt pedig erősen megingatta ügyfelei bizalmát. Ki az ugyanis, aki olyan szolgáltatót választ, amely úgy bánik mások adataival, mint saját tulajdonával, s bárkinek jogtalanul a rendelkezésére bocsátja azokat? S ezek után ki az, aki kritikusan hozzá mer szólni egy olyan portálon, mely képes arra, hogy személyes adatait jogtalanul kinyomozza, s ezzel még kérkedik is a nyilvánosság előtt?

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.