A vasutasok pénzéből utazott előnászútra Gaskó

Százezres éttermi kiadások és hotelszámlák, 14 millió forint üzemanyagra, előnászút Olaszországban – mindezt a vasutasok pénzéből fizethette Gaskó István, aki 25 évig vezette a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezet Szolidaritást.

A VDSzSz éléről Gaskót váltó Bárány Balázs Péter és utóda, Halasi Zoltán szerint a volt elnök az elmúlt négy évben összesen 4 millió 484 ezer forintot költött el éttermekben. A Pampas Argentin Steakhouse-ban például egyszer 175 ezer forintot, majd 110 ezer forintot hagyott, azonban a fogyasztásokról készült tételek alapján egyértelmű, hogy mindössze ketten étkeztek akkor. Gaskónak pedig az adott időpontokban nem volt hivatalos találkozója, protokollfeladata sem volt, a vacsora csak magántermészetű lehetett – írja az Index.

A tüzetesen átnézett számláiban más furcsaságot is találtak. Gaskó ugyan Budapesten él, mégis több fővárosi szállodában megfordult, köztük a Kempinski és a Hilton Hotelben is. Egyszer közel 140 ezer forintot, a másik alkalommal 150 ezer forintot hagyott ott a szobáért, a minibárfogyasztásért és garázsdíjért. Bárányék tudni vélik, hogy a volt elnök mostani feleségével látogatta a luxusszállodákat még házasságkötésük előtt. Ezt igazolja az Indexnek bemutatott parkolási jegyzőkönyv is, amelyen Halasiék állítása szerint Gaskó későbbi nejének rendszáma szerepel.

Ezzel kapcsolatban korábban Gaskó azt nyilatkozta: „fontos lobbitevékenységet folytatott a szállodában”.

A korábbi elnök a VDszSz pénzén vásárolt egy 30 millió forintos Audi A6-ost is, erről ráadásul titoktartási nyilatkozatot íratott alá három kolléganőjével is. Az autóba általában 30-38 ezer forintért tankolt, egy alkalommal azonban közel 70 ezer forintot hagyott az egyik benzinkúton. A kiadások között továbbá szerepel olyan is, amikor 24 óra alatt több mint 130 ezer forintért tankolt, kétszer ugyanannál a kútnál. Az autót egyébként Gaskó leváltása óta állítólag senki sem látta, azóta a TÁMOP-projektben bérelt két szolgálati kocsit használja feltehetően magáncélra is.

A számlák átvizsgálásakor találtak egy 610 ezer forintos tételt is egy olaszországi autószerelésről és -bérlésről a folyószámla-kimutatásban. Ebből arra következtettek a VDSzSz jelenlegi elöljárói, hogy Gaskó 2012-es olaszországi „előnászútjának” bizonyos kiadásait is a vasutasok pénzéből finanszírozta.

Bárányék több feljelentést is tettek, Gaskó pedig az Index megkeresésére azt mondta, a nyomozások lezárultával örömmel reagál az őt ért vádakra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.