galéria megtekintése

A válság alatt Orbán Viktor minden húzása bejött

93 komment


Fekete Gy. Attila

Talán soha nem derül ki, hogy ­Orbán Viktornak már januárban mindenki másnál pontosabb információi voltak-e az útnak indulni készülő menekültáradatról, vagy csupán jó érzékkel nyúlt a témához, amely később egész Európa politikai közbeszédét tematizálta. Bárhogy is történt, maximálisan kiaknázta a kínálkozó lehetőséget.

Tizenkét nappal a Charlie Hebdo elleni terrortámadás után, január 19-én Pintér Sándor belügyminiszter elrendelte a „B terrorfenyegetettség készenléti fokozatához tartozó feladatok részleges végrehajtását”. Nem sok visszhangot keltett a döntés. Főként azért, mert a terrorelhárítás és a titkosszolgálatok folyamatosan azt hajtogatták: Magyarország terrorfenyegetettsége változatlanul csekély.

Egészen tavaszig egyfajta együttérző kívülállással figyelte a kormány a franciaországi fejleményeket és az Iszlám Állam elleni készülődést, noha abban 150 katonával Magyarország is érdekelt. Aztán kiderült: a kormány nemzeti konzultációt tart menekültügyben. Az ellenzék csípőből tiltakozott, a tendenciózus kérdések miatt leginkább csak a Fidesz adatbázisainak frissítésére tartották alkalmasnak a „konzultációt”, a közvélemény érdemi megszondázására nem.

Konyhás István / Népszabadság

 

Majd megkezdődött a bevándorlásellenes plakátkampány. A 300 millióból kihelyezett magyar nyelvű óriásplakátok értelmét még a kormánypárti szavazók is vitatták. Az ellenzék gyűlöletkampányról beszélt. Amikor a kormány bejelentette, hogy ideiglenes határzárat épít a magyar–szerb határra, megakadályozandó az illegális migránsok tömeges bevándorlását, Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök még álproblémának nevezte a migrációt, s ezt megerősítve drótkerítést vont a Fidesz Lendvay utcai székháza köré. Hasonlóképpen vélekedett akkoriban Gyurcsány Ferenc DK-elnök is.

Később, amikor már naponta százasával, majd ezresével özönlöttek a jórészt semmiféle papírral nem rendelkező migránsok az országba, az ellenzék szakpolitikusainak minden javaslatát és kritikáját azzal söpörte le a Fidesz, hogy egy olyan párt, amely nemrég még álproblémának nevezte az egész Európát sújtó migrációt, inkább hallgasson.

Veres Viktor / Népszabadság

Nyár közepétől egyre nehezebben volt tartható a határ, az Orbán-kormány pedig egy percig sem hagyta abba az imázskampányát, melynek középpontjában az áll: a kabinet nemcsak az országot, de egész Európát is képes egyedül megvédeni. Holott abban, hogy júliustól ugrásszerűen megnőtt a határt illegálisan átlépők száma, nem kis szerepe volt a kerítésépítés túl korai bejelentésének.

Tény, hogy Orbán Viktor a – részben a kormánya lépései miatt is gyorsan növekvő – nyomást saját maga és a kormánypártok további erősítésére használta ki. Felhatalmazást kért a parlamenti többségtől a honvédség határra vezérlésére, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésére.

Reuters

Eközben fél Magyarország az átvonuló migránsokat figyelte. Már-már ölre mentek egymásért az embercsempészek a fizetőképes utasokért, megteltek a hotelek, a kiadó lakások és a panziók. A MÁV alig győzte a Bécsbe és Münchenbe tartó migránsok szállítását. Augusztus végére menekülttáborrá vált a Keleti pályaudvar és környéke. Majd amikor hirtelen felindulástól vezé­relve a tömeg gyalog indult el Bécs felé az autópályán, a kormány lépéskényszerbe került.

Ekkortól az állami szervek szállították a migránsokat az osztrák határra. Ezzel a lépéssel egyúttal ellenőrizhetetlenné vált, hogy Magyarország valóban regisztrálja-e a területére érkező migránsokat. A magyar–horvát határ lezárásakor a politikusok rendre azt nyilatkozták, hogy hazánk teljesíti schengeni kötelezettségeit. Később azonban már azt kommunikálták, hogy Horvátország uniós tagállamként tudja a dolgát, és ott regisztrálják a Szerbiából hozzá érkezőket. Valójában feltételezhető, hogy ebben az időszakban több tízezer migráns haladt át Magyarországon regisztráció nélkül.

Népszabadság-grafika
Erős plakátszövegek

Kormánypropaganda:

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!

Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket!

Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!

Ellenkampány:

A gyűlöletkampány szeret téged!

Ha Magyarországra jössz, nem hoznál egy épeszű miniszterelnököt?

Ha Magyarországra jössz, akkor még bevándorlónak is hülye vagy!

Mindenkit gyűlölünk!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.