galéria megtekintése

Visszadobták a kérdését, de csak azért is gyűjti az aláírásokat

2 komment


Lencsés Károly

Egyetértenek-e az emberek azzal, hogy a költségvetést érintő valamennyi szerződés kerüljön nyilvánosságra – erről akar népszavazást egy magánszemély. A Nemzeti Választási Bizottság szerint rossz a kérdés, de a kezdeményező mindenképpen belevág az aláírásgyűjtésbe.

A közpénzügyek átláthatósága érdekében kezdeményezne népszavazást magánszemélyként – de az egyelőre nem bejegyzett társadalmi szervezet, a Civil Ellenzéki Kerekasztal nevében is – Újhelyi Sándor. A neve különben akkor vált ismertté, amikor a Facebookon létrehozta a Migration Aid nevű csoportot, amelyek tagjai tavaly jelentős segítséget nyújtottak a Magyarországon átutazó menekülteknek.

Most viszont az aktivista a korrupció ellen hirdetett küzdelmet. Például azt kérdezné az emberektől, egyetértenek-e azzal: az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az állami költségvetést, uniós forrásokat, valamint állami tulajdonban lévő vagyontárgyakat érintő valamennyi szerződés kerüljön fel egy bárki számára ingyenesen elérhető internetes adatbázisba.

Emellett olyan törvényt szeretne, amely szerint az állami tulajdon átruházásáról, bérbeadásáról, hasznosításáról szóló valamennyi adat, irat, dokumentum legyen nyilvános. De arról is megkérdezné az embereket, hogy egyetértenek-e azzal: a nemzeti vagyonra és a közpénzek terhére elkövetett csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés, költségvetési csalás bűncselekménye ne évülhessen el, így az elkövető időkorlát nélkül, bármikor büntethető legyen.

 

A Nemzeti Választási Bizottság azonban a hét elején mindhárom kérdés hitelesítését megtagadta. Egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy a szerződések teljes nyilvánossága esetén magánszemélyek adatait is közölni kellene, ami alkotmányos alapjogokat sért. Egy eredményes népszavazás esetén tehát módosítani kellene az alaptörvényt, de referendum nem irányulhat erre – hangsúlyozta a testület.

A bizottság azonban a kérdéseket sem találta egyértelműnek, ami önmagában okot adhat a hitelesítés megtagadására. Hivatkoztak például arra, hogy a Kúria szerint az egyértelműség követelményének az a kérdés kapásból nem felel meg, amelynek eldöntése bizonyos „jogkérdésekben való jártasságot igényelt”.

Ha tehát a laikusok nem képesek átlátni válaszuk összes következményét, nincs referendum. Azt pedig tényleg ki mérlegelné, miként ütközik a személyiségi jogokat megillető alkotmányos védelem azzal, ha az állammal kötött szerződés esetén meg kellene nevezni a kedvezményezettet akkor is, ha ő magánszemély? Más kérdés lehet, hogy akit közpénzből fizetnek, az ne szégyenlősködjék.

A választási bizottság elutasító határozatában azt is hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság korábbi döntéseiből a tulajdonformák egyenlősége következik. Vagyis: nem lehet különbséget tenni a magán- vagy a köztulajdon sérelmére elkövetett lopás, csalás vagy sikkasztás között.

Ettől kezdve nagyjából kár is népszavazással próbálkozni, bár mindez egyszerűen nevetséges érvelés – állítja Újhelyi. Amiben még igaza is lehet, hiszen például a kormánynak a kötelező betelepítési kvótáról kezdeményezett referenduma esetében sem tudja a választópolgár a „döntésének teljes körű érdemi következményeit” előre látni. Tehát fogalma sincs róla, hogy az uniós döntéshozatali mechanizmust a voksa miként befolyásolja – amit a Kúria egy más népszavazási ügyben hozott korábbi döntésében feltételként megfogalmazott.

Ezt az értelmezést a választási bizottság Újhelyi estében teljesen magáévá tette, miközben a kabinet népszavazási kezdeményezése kapcsán ez az érv fel sem vetődött. Főleg hogy nincs is kötelező kvóta, de a kormány referendumát ennek ellenére átengedték.

Újhelyi egyébként akkor sem adja fel, ha a kérdéseit a Kúria szintén elutasítja. Ebben az esetben is nekifognak az aláírásgyűjtésnek, és a céljuk, hogy kétszázezer támogatót találjanak. Nem vitatja, hogy a jogalkotót sikerük esetén sem köti semmi, de mindenképpen meg akarják mutatni, hogy az embereknek elegük van a jelenlegi korrupt kormányból.

Meggyőződése, hogy a fideszesek sem kérnek már ebből, és a közpénzek átláthatósága az ő körükben is elemi igényként vetődik fel. Újhelyi ezért bizonyos benne, hogy össze tudják szedni a kétszázezer aláírást. Ha pedig ezt a kormányoldal figyelmen kívül hagyná – mondta –, megtalálják a módját, hogy a 2018-as választáson miként váltsák tiltakozó voksokra a növekvő elégedetlenséget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.