A vagyonnyilatkozat csak az emberek bosszantására jó

A K-Monitor idén is megrendezte a „vagyonnyilatkozatok hajnalát”. A képviselők bevallásainak nyilvánosságra kerülése után azonnal nekiláttak az adatok összesítésének. Táblázatban tették elérhetővé az összes adatot, amelyek egy része félrevezető, illetve hiányos információkat tartalmaz. Céljuk, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a szabályozás hiányosságaira.

Nem kezdett viszont most önálló akcióba a Transparency International Magyarország (TI), mert a korábbi tapasztalatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a civilek ezen a területen nem tudnak semmit elérni – mondta kérdésünkre Ligeti Miklós, a korrupció elleni szervezet jogi igazgatója. Az egész rendszer nem jó ugyanis semmi másra, mint hogy bosszantsák az embereket – fogalmazott –, hiszen a politikusok valós vagyoni helyzetének figyelemmel kísérésére teljesen alkalmatlan.

Ligeti sem vitatja, hogy a miniszterek és képviselők – s különösen a hozzátartozóik – privát szféráját is megilleti a védelem. Ezzel szemben hozható fel érvként, hogy közpénzből fizetik őket, ráadásul közülük sokan látványosan meggazdagodnak, amire többnyire annyi a válasz – utalt például Szijjártó Péterre –, hogy segítettek a szülők. Máskor a politikusok a gyermek javára vásárolnak ingatlant – Kósa Lajos és Lázár János is ezt a trükköt választotta –, hogy ne kelljen elszámolni.

A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos anomáliák miatt hirdették meg 2014 végén az Átlátszóval és a K-Monitorral közös akciót – emlékeztetett Ligeti –, amelynek azonban semmilyen kézzelfogható haszna nem volt. Akkor fokozott ellenőrzést, a nyilatkozattételi kötelezettség elmulasztása, illetve hamis adatok szolgáltatása esetén pedig büntetést javasoltak, de e követelések azóta sem vezettek eredményre, ezért a jogvédő nem is akarja azokat tovább mantrázni.

Inkább egy újabb szempontot hoz fel: álláspontja szerint súlyos nemzetbiztonsági kockázata lehet annak, ha egy politikus anyagi javait elsősorban kölcsönfelvétellel gyarapítja – sokszor egészen elképesztő ütemben. Akinek akkora adóssága van, amit többéves jövedelméből sem tud visszafizetni, az könnyen zsarolhatóvá válik – állítja Ligeti. Mint mondta: rendőrnek biztosan nem vennének fel olyan embert, aki az igazolt jövedelméhez képest lényegesen nagyobb lábon él, miközben tízmilliókkal tartozik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.