galéria megtekintése

A vádlottak padján sem beszél a zöldhatóság volt elnöke

2 komment

K. Zs.

A mai bírósági tárgyaláson nem tett vallomást, s kérdésekre sem válaszolt T. J.-né, a Országos Környezetvédelmi-, Természetvédelmi- és Vízügyi Főfelügyelőség egykori vezetője. Az asszony a vád szerint összejátszott Püspökladány fideszes városvezetésével, amely két "kamutanulmányért" 13 milliót fizetett neki.

Ma megkezdődött a a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt bűnsegédként megvádolt T. J.-né büntetőpere  a Berettyóújfalui Járásbíróságon. Az asszony 2013 végén lemondással távozott az Országos Környezetvédelmi-, Természetvédelmi- és Vízügyi Főfelügyelőség éléről, miután kiderült, hogy a kormányzati portálon hivatalos dokumentumban fellelhető doktori címét egy Amerikában bejegyzett „kamuegyetemen” szerezte. Fény derült arra is, hogy korábbi közlésével ellentétben mégsem szerzett érvényes C-típusú nyelvvizsgát, vagy ha mégis szerzett, akkor azt minden ok nélkül, viharos gyorsasággal törölte az életrajzából. 

Az asszony a mai bírósági tárgyaláson nem tett vallomást, kérdésekre nem kívánt válaszolni,  azt mondta, hogy a későbbiekben írásban esetleg kíván reagálni kérdésekre. Ügyvédei el akarták érni, hogy a tárgyalást nyilvánítsák zárttá, ám indítványukat Burai Judit Cintia bíró elutasította. A jogi képviselők közölték: ügyfelük már nem közszereplő, így nem járul hozzá a neve leközléséhez.  

A tárgyaláson a vádhatóság képviselője hosszan ismertette a vádiratot, amelynek lényege, hogy 2008-ban T. J.-né egyik cége összesen mintegy 13 millió forintot kapott Püspökladány önkormányzatától olyan tanulmányokért, amelyeket nem a cég készített. 

 

A kifizetéseket Arnóth Sándor egykori fideszes parlamenti képviselő, Püspökladány 2011-ben autóbalesetben elhunyt polgármestere engedélyezte, akinek 2008-ban azért kellett lemondania országgyűlési képviselői mandátumáról, mert a Parlamentben azt kiáltotta oda az akkori titkosszolgálati államtitkárnak, hogy "lógni fogsz". 

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség vádirata szerint T. J.né lényegében az Arnóth Sándor polgármester által 2008-ban elkövetett bűncselekményhez nyújtott segítséget. Arnóth engedélyével a város 2008-ban fizetett ki az asszony cégének bruttó 6 millió forint megbízási díjat, amelynek fejében a társaságnak a Püspökladányi Gyógyfürdővel kapcsolatban kellett előzetes megvalósíthatósági tanulmányt készítenie. A vádirat azt tartalmazza: a tanulmányt valójában  már a vállalkozási szerződés aláírása előtt elkészítette az önkormányzat két dolgozója. Így T. J.né cége számára a tanulmány "megírása" a másolási feladatokon túl semmiféle többletmunkát nem jelentett, sőt a tanulmány keltezése is korábbi, mint a tanulmányt megrendelő szerződés dátuma.

Ugyancsak a gyógyfürdővel volt kapcsolatos az a tanulmány, amelyért a fideszes városvezetés bruttó 6,7 milliót fizetett 2008-ban, csakhogy - a vádirat szerint - ez a tanulmány egy 2004-es engedélyes terv, valamint az önkormányzati dolgozók által megírt megvalósítási tanulmány egyes részeinek szó szerinti másolata volt. A T. J.né cége által jegyzett tanulmány az átmásolt szöveg megszerkesztésén, fényképek elhelyezésén, a fedőlap készítésén és az oldalak összefűzésén túl érdemi munkát nem igényelt.

A vádhatóság szerint néhai Arnóth Sándor annak ellenére állította ki a teljesítési igazolásokat, s úgy adott utasítást a számlák kiegyenlítésére, hogy tudta: nincs mögöttük valós teljesítés. Polgármesterként a vád szerint megszegte vagyonkezelési kötelezettségét, míg T. J.-né tisztában volt azzal: valódi munkavégzés nem volt, így nem is tarthatott jogosan igényt a díjazásra.  

A vádirat még további hét szerződést említ az asszony cégével, de ezek végül  anyagi kárt nem okoztak az önkormányzatnak, a város ugyanis nem teljesítette a kifizetéseket. Ezek a szerződések összesen bruttó 8 millió forint megbízási díjra vonatkoztak, a cég azonban hiába nyújtotta be a számlát, és Arnóth hiába igazolta is a teljesítést, a kifizetés nem történt meg. Püspökladányi forrásaink szerint ennek a hirtelen pálfordulásnak az lehetett az oka, hogy időközben Arnóth Sándornak az akasztással kapcsolatos bekiabálása miatt le kellett mondania mandátumáról, így megszűnt a mentelmi joga. E forrásaink szerint a történtek után a polgármester már nem mert "kamuszerződésekre" és "kamutanulmányokra" fizetni.

A mai tárgyaláson Burai Judit Cintia bíró ismertette a vádlott gyanúsítotti kihallgatásán elhangzottakat. E szerint a nyomozóknak T. J.-né azt mondta, hogy amivel vádolják, az "szemenszedett hazugság", és csak írásban hajlandó vallomást tenni.

A büntetőper november 3-án tanúk meghallgatásával folytatódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.