A tiltakozó civilek az éjszakát is a Ligetben töltik

Ligetvédők néven tömörülnek a városligeti múzeumi negyed tervét ellenző civilek, akik elhatározták: nem hagyják, hogy újabb fákat vágjanak ki az építkezések miatt. Karácsony Gergely zuglói polgármester szerint azért is érdemes tiltakozni, mert ha csúszik a projekt, akkor a kormánypártoknak politikailag kevésbé lesz vonzó a végrehajtása.

Egyre szervezettebb formát ölt a Városligetet védő civilek tiltakozása: hétfőn néhány százan megtartották első nagygyűlésüket a Ligetvédők, majd átvonultak a Budapesti Nemzetközi Vásár volt területére, ahol össznépi pikniket tartottak. Március 17-én itt kezdtek fakivágásba a Főkert Zrt. munkatársai, hogy megtisztítsák azt a területet, ahova a Liget projekt tervezői a Magyar Zene Házát álmodták, de a civil ellenállás visszavonulásra kényszerítette őket.

Azóta nem berregett fel újra a láncfűrész, a tiltakozók pedig elkezdték belakni a területet. Többen az éjszakákat is itt töltik, nehogy az éj leple alatt fejezzék be a főkertesek a munkát.

Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere is aludt már kint, ő hétfőn lapunknak azt mondta: „a jó idő beköszöntével egyre többeket lehet rávenni a civil ellenállásra, annyian mindig vannak, hogy botrány nélkül ne vihessék el őket." Hétfőn délután körülbelül ötszázan ücsörögtek, beszélgettek, simogattak kutyákat és nyulakat a Ligetvédők rendezvényén, de akiket megkérdeztünk, elmondásuk alapján nagyrészt inkább ágyban töltenék az éjszakát. „Ha helyzet lenne, akkor rögtön itt lennék" – vázolta személyes stratégiáját egy fiatal nő, aki úgy tudja – sajtóhírek alapján –, hogy „itt már csak azokat a fákat vágják ki, amelyeket elkezdtek kivágni".

Karácsony a tiltakozás sikerének lehetőségét politikai esélylatolgatással is igyekezett alátámasztani: „A választásokig csak a Magyar Zene Háza készülhet el, de az is csak akkor, ha minden zökkenőmentesen zajlik" – állította, arra következtetve, hogy a kormánypártok csak bukhatnak ezen az egészen. A polgármester egyébként azért nem tud a civil ellenálláson túli eszközökkel küzdeni a Városliget beépítése ellen, mert elődje, a fideszes Papcsák Ferenc kivette a területet az építési szabályzat hatálya alól. Pedig Karácsony állítása szerint a zuglói önkormányzatban is „kétharmados a Liget projektet ellenzők többsége", több képviselő személyesen is megfordult az állandósult tiltakozáson az elmúlt két hétben.

Mindeközben kormányoldalról nem hallani olyan híreket, hogy az egyelőre nem különösebben terebélyes tiltakozás hatására meghátrálnának. A Budai Vár átépítésének – a Városliget beépítésével szorosan összefüggő – megakadályozásához sem biztos, hogy elég lesz a Hauszmann-bizottságból felálló szakemberek kritikája. A Liget átépítése pedig a szakmai közvéleményt is megosztja: mellette és ellene is születtek petíciók, az aláírók között pedig mindkét oldalon neves értelmiségiek, művészek, tudósok és közéleti személyiségek tűntek fel. Igaz, nem minden esetben érdek nélkül. A múzeumi negyed ötlete mellett kiállók listáján például az összes kedvezményezett intézmény vezetőjének a neve feltűnt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.