A terhességeknek majdnem a felét nem tervezik

Becslések szerint évente 33 millió nem kívánt terhesség a fogamzásgátlók hibájából vagy a nem megfelelő használatukból ered.
A világon az évente bekövetkező 208 millió terhesség 41 százaléka nem tervezett. A terhesség-megszakítás nemcsak súlyos lelki megpróbáltatást jelent, de számos egészségügyi kockázatot hordoz. Erre figyelmeztetnének a szervezők szeptember 26-án, a Fogamzásgátlás Világnapján.

Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátlók évente 188 millió nem kívánt terhességet akadályoznak meg, amely 112 millióval kevesebb abortuszt, 1,1 millióval kevesebb csecsemőhalált és 150 000-rel kevesebb anyai halálozást jelent. A legfontosabb azonban az oktatás, a testtel, szexualitással, fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek átadása, az iskolapadban eltöltött évek száma ugyanis fordítottan arányos a korai terhességek előfordulásával.

Becslések szerint évente 33 millió nem kívánt terhesség a fogamzásgátlók hibájából vagy a nem megfelelő használatukból ered. Tehát a fiataloknak nem csupán ismerniük kellene a különböző fogamzásgátló módszereket, hanem életvitelüknek megfelelően ki kellene választaniuk a számukra legmegfelelőbbet, amelynek alkalmazása nem jelent nehézséget a mindennapok során.

Az óvszer, amely megvéd a nemi úton terjedő betegségektől bizonyos értelemben egy a reproduktív egészség megőrzésére tett befektetés. A fogamzásgátlók terén pedig ma már olyan módszerek is elérhetők, amelyek akár több évre megoldják a nem kívánt terhességek elkerülésének problémáját, ráadásul oly módon, hogy az nem igényel napi, heti vagy havi odafigyelést.

A módszerek tehát rendelkezésre állnak, már csak az kell, hogy a fiatalok belássák: a jövőjüket ezen a téren is maguk írhatják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.