galéria megtekintése

Senki sem kapott még annyit, amennyit Mocsai Lajos intézménye kaphat

17 komment


Boda András

Jókora visszhangot váltott ki a kormánynak az a döntése, hogyhárom év alatt 36 milliárd forinttal – plusz két értékes ingatlannal, valamint berendezési tárgyakkal és sportszerekkel – járul hozzá a Testnevelési Egyetem fejlesztéséhez.

Lapunk is írt arról, hogy a tíz „felcsúti stadionnyi" pénzből egyebek mellett uszodát, sportcsarnokokat, diákszállót, kollégiumot, velencei-tavi vízi bázist építenek. Ennyiből is látszik, hogy a kormányzat ugyancsak bőkezű volt a Mocsai Lajos rektor vezette intézménnyel, ám van, ami még feltűnőbbé teszi a kabinet nagyvonalúságát.

A TF támogatása kapcsán megkerestük a humántárca felsőoktatásért felelős államtitkárságát, hogy megtudjuk, mennyit költöttek az egyetemek-főiskolák infrastruktúrájának fejlesztésére az elmúlt három évben. Mint megtudtuk, 2013 és 2015 között a felsőoktatási intézmények fejlesztési célú állami támogatása összesen 7,6 milliárd forint volt.

A romokat már el is takarították
Hegedüs Gábor / Népszabadság

 

Bár az ágazatnak az elmúlt három évben fejlesztésre adott 7,6 milliárd forint és a TF-nek 2018-ig ígért 36 milliárd forint viszonya súlyos aránytalanságról árulkodik, az államtitkárság utalt arra, hogy nem helyes így összevetni a két adatot. Úgy érveltek: a felsőoktatási intézmények ugyanis az elmúlt években elsősorban pályázati forrásokból – uniós pénzekből – fedezték a beruházásaik költségeit, nem pedig kifejezetten költségvetési támogatásból. Vagyis – írták – éves szinten a tényleges fejlesztési kiadások nagyságrendileg meghaladják a hasonló célú állami támogatások összegét.

Az államtitkárság jelezte azt is: a kormány korábban is támogatott a Testnevelési Egyeteméhez hasonlóan grandiózus fejlesztéseket. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2014 és 2018 között egy kreatív innovációs és tudáspark kialakítása zajlik közel 13 milliárd forintos állami beruházás keretében, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának 2015 és 2018 közötti fejlesztésére több mint 30 milliárd forintot különítettek el.

Tűz után víz: a leégett atlétikai csarnok helyén uszoda épül majd.
Földi D. Attila / Népszabadság

Az államtitkárság szerint már csak az intézmény múltja miatt is „teljes egészében arányosnak tekinthető" a Testnevelési Egyetem új campusára szánt összeg. Azt írták: „90 évvel ezelőtt a Magyar Királyi Testnevelési Főiskola a legelső ilyen jellegű felsőoktatási intézmény volt a kontinensen, éppen ezért a kormány célja, hogy közel száz év után újra a világ egyik legmodernebb sporttudománnyal foglalkozó intézménye jöjjön létre a beruházással". Jelezték azt is, hogy a nagy múltú Testnevelési Egyetemen 30 éve nem történt korszerűsítés és lényeges felújítás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.